Deniz Abidin

KKTC Küçük Baş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Teşkilatlanma ve Basın Sözcüsü Alpay Orhan Güvenlier, Yeni Bakış'ın dün manşetten yayımlanan "Hayvancılar ikiye bölündü"başlıklı haberiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Güvenlier, KKTC Küçük Baş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği olarak, 8 tane kurucu üye ile yola çıktıklarını, devlette iki tane geçici statüde çalışanın olduğunu ifade ederek, "biz parmağımızın arkasına saklanmak için yola çıkmadık" dedi. Güvenlier, üreticinin kendilerini kucakladığını belirterek, bölücülük yapıldığını iddia eden hiçbir üretici ile karşılaşmadıklarını kaydetti.

Güvenlier, geçen yıl Ocak ayında büyük baş hayvan üreticilerinin gününde ödenmemesinden dolayı yapılan eyleme destek verdiklerine dikkat çekerek, "büyük baş üreticiler yollarına devam etsin. Biz onları yarı yolda bırakmayız" diye konuştu.  

“Küçükbaş hayvan sütünde azalma var"

Güvenlier, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ile şahsi hiçbir sorunlarının olmadığına vurgu yaparak, Naimoğluları'nın birliğinin yönetim kurulunda kaç tane küçükbaş hayvan üreticisinin olup olmadığını sordu.

"Kaç defa kendi yolumuzu çizeceğiz diye çağrı yaptık” diyen Güvenlier şunları söyledi:

“Biz Naimoğluları'nı hiçbir zaman hedef almadık. Bakanlığın ön gördüğü hellimin patentini aldık. Üretimi 10 yıl içinde 8 kat artırmamız istendi. 2006 yılında süt kurumuna 62 bin ton büyük baş hayvan sütü verildi. 4 bin 200 kilo ise küçük baş hayvan sütü gitti. 2016 yılında 142 bin ton inek sütü süt kurumuna giderken, küçük baş hayvan sütü 5 bin tonda kaldı. Naimoğluları'nın tek derdi, 3 bin 500 çobanın kendisine vereceği aidattır"

“Hayvancı borç içinde yüzüyor”

Güvenlier, hayvancının borç içinde olduğunu söyleyerek, hayvan hastalıklarının da çoğaldığını belirtti. "Hayvanlarımız ölüyor, kimse bize sahip çıkmıyor"diyen Güvenlier, şöyle devam etti:

"Naimoğluları, neden küçükbaş üreticisine sahip çıkmıyor. Neden sadece LSD hastalığıyla ilgileniyor. Ülkede birçok hayvan hastalığı var. Bizim dernek olarak hiçbir siyasiyle ilgimiz yoktur. İki üretici birliği küçükbaş üreticileri olmadan eylem yapamaz. Küçükbaş haycan sütüne fabrikalar zorluk çıkarmaya başladı. Küçükbaş sütte en verimli dönem bu üç aydır. Naimoğluları buna mı göz dikti? Naimoğluları'nın bugünden sonra yanında çoban yoktur"

Naimoğluları ne demişti?

Öte yandan, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları,Yeni Bakış'a dün yaptığı açıklamada, KKTC Küçük Baş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği'ne sert eleştirilerde bulunmuş, birliğe karşı kurulan bir dernek olduğunu belirtmişti. Naimoğluları,"Sesimizi kısmak, gücümüzü engellemek istiyorlar. Amaç, üreticiyi bölmektir. Siyasetle sivil toplum örgütü yönetilemez"diye konuşmuştu.