Nadire Bahadi

KKTC’de kurak geçen yılın ardından alınan balya ithal edilmesi kararının ilk ürünü olan gemi, Mağusa limanına geldi.Bin ton balya ile adaya gelen geminin nakliye işlemlerine bugün başlanacak. Toplam 3 bin 297 adet balya, AKIN isimli gemi ile adaya ulaştı. İlk etapta üreticiye toplam

Ülke hayvancısının kuraklık nedeniyle yem sıkıntısı yaşamaması için alınan balyaların fiyatı da Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklandı.

TÜK tarfaından belirlenen fiyatlar, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından açıklandı.

Liman teslimi balya fiyatı, üç aşamada üreticiye verilecek. Buna göre, Doğrudan Gelir Desteği’ni temlik eden üreticiler, balyanın kilosuna limanda 35 kuruş ödeyecek. İki ay vade isteyen üretici kilosuna 36 kuruş, 3 ay vade isteyen ise 37 kuruş ödeme yapacak.

Toprak Ürünleri Kurumu ambarlarından balya alacak üreticiler de yine aynı şekilde üç aşamalı ödeme yapabilecek. Bu kez, Doğrudan Gelir Desteği’ni temlik eden üretici balyanın kilosuna 36 kuruş, iki ay vadeyle almak isteyen üretici kilosuna 37 kuruş, üç ay vadeyle almak isteyen üretici de yine kilosuna 38 kuruş ödeyecek.

Arpa fiyatları da belirlendi

Üreticileri Doğrudan Gelir Desteği ödemesini temlik etmek istemesi halinde TÜK ambarlarından hemen kilosu 63 kuruşa yemlik arpa alabileceğini belirten Çavuşoğlu, aynı ödeme biçimiyleönümüzdeki hafta gelecek olan gemilerden liman teslimi kilosu 61 kuruş yemlik arpa temin etmelerinin de mümkün olabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, bu uygulamadan faydalanmak isteyen üreticilerinTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Doğrudan Gelir Desteği Birimi’nden bugünden itibaren, alacaklarını gösteren mühürlü belgeyi temin ederek TÜK satış noktalarına başvurabileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, belgeyle alım uygulamasının 26 Ağustos 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar yürürlükte olacağını da dile getirdi.