Hazine-Sen, “Yasa Gücünde Kararname ile 2015 yılını kapsayan Hayat Pahalılığı ödeneklerinin durdurulmasının tüm çalışanların enflasyon karşısında gelirlerinin daha çok erimesine neden olacağı” kanaatinde olduğunu da kaydetti.

Hazine-Sen yazılı açıklamasında, Bakanlar Kurulu tarafından “Yasa Gücünde Kararname” düzenlenerek, Kamu Görevlileri Yasası’nın hayat pahalılığı ödeneği hakkını düzenleyen 25. maddesinin uygulanmasının 2015 yılı için durdurulmasını eleştirdi.

Hükümetin, “Göç Yasası” olarak anılan Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş Ücret) ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa’yla işe alınanların maaşlarında iyileştirme yapmak yerine bütün çalışanların gelirlerini azaltarak, kamu ve özel sektörde görev yapan tüm çalışanları “Göç Yasası” kapsamına sokmaya çalıştığını savunan Hazine-Sen, bu karar ile çalışanlar arasında çatışma yaratarak kendine fayda sağlamayı umduğunu da iddia etti.

Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş Ücret) ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa’nın Anayasa’ya, Hukuk Devleti ilkesine ve Uluslararası ILO Sözleşmelerine aykırı olduğunu, bu yasanın kamu ve özel sektör rekabetini ortadan kaldırarak, özel sektör çalışanları açısından, ücretlerin belirlenmesi konusunda da bağlayıcı ve etkili olduğuna işaret eden Hazine-Sen, şunları kaydetti:

“Hayat pahalılığı ödeneği hakkının ortadan kaldırılarak yeni bir uygulamaya geçileceği konusunda basın açıklaması yapılmasına rağmen nasıl bir uygulamaya geçileceği konusunda Hükümet tarafından herhangi yasal bir düzenleme bugün halen yapılmamıştır. Basına yansıyan açıklamalardan anlaşıldığı kadarı ile Göç Yasası’nın ortaya çıkardığı eşitsizliği ortadan kaldırarak maaşlar arasındaki farkı azaltmak amacı ile uygulanması düşünülen yeni sistemde tüm çalışanlara eşit artış öngörülmektedir. İki rakama eşit artış verilerek aralarındaki farkın nasıl kapatılacağı ekonomik akılla izah edilemez. 

Maliye Bakanı 2015 yılında bütçe gelirlerinde artış sağlanacağı ve Türkiye Cumhuriyeti'nden bütçe açığı için kaynak istenmeyeceğinden bahsetmiştir. Bu söylemden çıkarılabilecek sonuç 2015'te oluşacak enflasyon karşılığı verilmesi gereken hayat pahalılığı ödeneği dondurulacak ve gelirlerde artış sağlamak adına “Kamu Hizmet Bedellerine” 2015'te hatırı sayılır zamlar yapacaktır.

Hazine Çalışanları Sendikası olarak, Sendikaların görüşleri alınmadan tek yanlı tasarruf ile Yasa tarafından düzenlenen hakları, Yasa Gücünde Kararname ile ortadan kaldırmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Çalışanların haklarını korumak adına konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.”