Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, hükümetin uzun yıllardır biriken kamu alacaklarına ilişkin bir adım attığını ve yasa yaptığını belirterek, bu yasadan dolayı hedef haline geldiklerini söyledi. 

Diyalog Tv’de yayımlanan Aytuğ Türkkan ile Detay programına katılan Birikim Özgür, buradaki konuşmasında zihniyet devrimine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, CTP içerisinde bile büyük sermayedarların vergisini affetmekle suçlandıklarını söyledi.

“Ciddi hayal kırıklığı yaşadım” diyen Birkim Özgür konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Riskli ve tartışılacak bir konuydu. Çünkü UBP döneminde vergi affı yapılmış hatta Bakanlar Kurulu’na 6 ayda bir vergi affını uzatma yetkisi verilmiş ve insanların borçları silinmiş. Dolayısıyla vergi affıyla ilgili tehlike artık bizim içimize işlemiş. Yani ne de olsa bir daha af yapılacak ben ödemeyim mantığı gelişti. Ancak bizim yaptığımız uygulamada böyle bir imkan yok. Bu imkandan yararlanmayanlara ciddi yaptırımlar uygulanacak.” 

Okuyup, öğrenmeliyiz

Yapılanın ilerisi için büyük bir adım olduğunu belirten Özgür, ancak ciddi hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, sunları kaydetti:

“Bir siyasetçi olarak konunun risklerini biliyorum. Bunu savunsanız vay, savunmasanız vay. Çoğu siyasetçi savunmamayı ve tam aksine popüler kültür çerçevesinde “Vay büyük sermayedarların vergisini affettiler gibi” hatta bazı CTP’liler dahil olmak üzere… Bu ciddi bir hayal kırıklığıdır. Bütçe konularına ilişkin hepimizin daha fazla okuyup öğrenmeye ihtiyaç vardır.”

Zihniyet Devrimi Gerekir

Aytuğ Türkkan’ın “bu dönüşümü önce CTP içinde yaşamak mı gerekir?” sorusuna karşılık Birikim Özgür,  sözlerini şöyle sürdürdü: 

   “İtiraf ediyorum, üstüne gitme lütfen. Mağ bulmuş mağrubi gibi olayın üstüne gelme lütfen… İlla CTP bir şeyden zarar mı görsün? Ben bir şey söylüyorsan CTP’nin faydasına olsun diye söylüyorum. Bu bir sorun değil, bir süreçtir… Kıbrıs Türk Halkının yaşaması gereken bir zihniyet devrimi sürecidir. Bunu bu şekilde algılamak gerekir. Mali sürdürülebilirlik, ekonomik sürdürülebilirlik, solcu siyasetçiler dahil olmak üzere nasıl büyüme sağlanabilir derdiyle yanıp tutuşması gerekir. Bu da bir zihniyet devrimi gerektirir.”