Suna ERDEN 

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, havaların ısınması ile birlikte turizm açısından “yüksek sezon” olan aylara girildiğini ancak turizm sektöründe birçok sorunun devam ettiğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Tolun, ekonomik krizden dolayı Rusya’nın dolayısı ile Avrupa Birliği ülkelerinin iç turizme yöneldiğini, birçok ülkenin önlemler aldığını, KKTC için önemli bir turist potansiyeli olan Rusya ve AB ülkelerinin iç turizme yönelmesinin KKTC’de turizmi çökerteceğini ifade etti. Tolun, “Hem Avrupa hem de Rusya’dan darbe yedik. Tüm bunlara rağmen önlem almak şöyle dursun, bizim yetkililerde bir kıpırdama dahi yok. Bu konunun acilen ele alınması gerekiyor. Yoksa turizm çökme noktasına gelir” şeklinde konuştu. 

“BİZDE TAM TERSİ” 

Tolun, turizm örgütlerinin çalışmaları sonucu yılın her ayına turizmi yaymayı başardıklarını, ölü sezon olarak nitelendirilen kış aylarının şimdi düşük sezon, yaz aylarının ise yüksek sezon olarak adlandırıldığını belirterek, turist akışının en fazla olduğu sıcak aylara girilmesine rağmen önlemler alınmadığını ifade etti. Tolun, 7 yılı aşkın bir süredir tanıtım yapılmadığı gibi 2 yıl önce 33 olan turizm fuarı sayısının da 14’e düştüğünü söyledi. Geçmişte Rumların tüm engellemelerine rağmen fuarlara katıldıklarını kaydeden Tolun, şimdi ise bütçe yetersizliğinden dolayı fuar sayısının düştüğünü ederek, fuarların acente bulmak, tanıtım yapmak, turist toplamak için gerekli olduğunu, dünya ülkelerinin fuar sayısını çoğaltırken, KKTC’nin düşürdüğünü dile getirdi. 

GELİRİN ÇOĞU CARİ BÜTÇEYE GİDİYOR 

Turizm ile ilgili gerekli yasaların çıkmadığını, turizm örgütünün kurulmadığını, turizm fonuna gerçek rakamların yansımadığını kaydeden Tolun, 38 Milyon TL olan turizm gelirinin 17 Milyon TL’sinin fona aktarıldığını, diğer tutarın ise cari harcamalara harcandığını, dolayışı ile turizmi geliştirmek için yeterli bütçeye sahip olunamadığını ifade etti. Casinosu olan otellerin kendi reklamlarını kendilerinin yaptığını, KKTC’yi genel anlamda tanıtacak reklamların devlet tarafından yapılmadığını, ülkenin imajının bozulduğunu belirten Tolun, yüksek sezon açılmaya başlarken acilen tanıtımlar yapılması gerektiğini vurguladı. 

TEŞVİK DEĞİL SIKINTI 

Bütçede yeterli para konulmadığı için 2 ay sonra ödenmesi gereken çarterlerin 5 ay, 3 ay sonra ödenmesi gerekenlerin ise 1 yıl sonra ödendiğini, teşviklerin ödenmesinde yaşanan bu sıkıntılardan dolayı tur operatörlerinin de sıkıntıya girdiğini açıkladı. Düzenli seferlerde yapılan partçarterlerin ise geçen yıl Mayıs ayından beridir ödenmediğini dile getiren Tolun, bütçe yetersizliğinden dolayı yaşanan onca sıkıntıya rağmen yetkililerin bu konuda adım atmadığını söyledi. 

TURİZM ÇÖKER 

Amerika ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya ambargo uygulamasından dolayı ekonomik kriz başladığını, paralarının değerinin düştüğünü kaydeden Tolun, KKTC için önemli bir turizm potansiyeli olan Rusların iç turizme yönelmeye başladığını ifade etti. Tolun, “Rusya iç turizme yöneldi. Dışa gidenlerin sayısı azaldı. Ayrıca Türkiye’ye giden Rus turist sayısı da azaldı. Antalya otellerinde fiyatlar düştü ve iç turizme yöneldi. Türkiye önlem olarak eski 

HERKES ÖNLEMLER ALDI, BİZDE KIPIRDAMA DAHİ YOK 

Sovyetlerden gelen her uçağa 6 bin dolar vermeye başladı. Biz de hiçbir önlem yok. Öte yandan Rusların iç turizme yönelmesi AB ülkelerini de olumsuz etkiledi. Onlar da iç turizme yöneldi. Vatandaşlarını İŞID terör örgütünü bahane göstererek iç turizme yönlendiriyor. Dolayısı ile hem Avrupa hem de Rusya’dan darbe yedik. Tüm bunlara rağmen önlem almak şöyle dursun, bizim yetkililerde bir kıpırdama dahi yok. Bu konunun acilen ele alınması gerekiyor. Yoksa turizm çökme noktasına gelir” şeklinde konuştu. 

SONUÇLAR HERKESİ ETKİLER 

Tolun, gerçeklere kulak tıkayarak çöküşün önlenemeyeceğini ifade ederek, bu çökmenin 2015 ile devam eden 2016 yılında da süreceğini söyledi. Tolun, “Bu krizin atlatılması için sektörün söylediklerinin dikkate alınması lazım. Alınmadığı takdirde bunun sıkıntısını herkes çeker” dedi. Tolun, turizmi dolaylı olarak etkileyen diğer sorunlara da değindi. Çevrenin temiz olmadığını, yetki karmaşasından dolayı Girne Limanı’nın atıl durumda olduğunu, sınır kapılarındaki tuvaletlerin rezalet olduğunu ifade etti.