Gürpınar Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hoca, “iskana kapalı olan Gürpınar köyünün kuruluşundan beri var olan Türk nüfusu olarak, güvenlik içinde ‘Kıbrıs Türk Devleti’ idaresinde köye dönmek istediklerini” açıkladı.

“Konunun hassasiyetle ileriye götürülmesini” isteyen Mehmet Hoca, Maronit toplumu temsilcilerinin köye dönme taleplerini içeren açıklamalarını eleştirerek, “Köyümüz hakkında karar verilirken bizim de görüşlerimizin alınması gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

Hoca yaptığı açıklamada, Gürpınar Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu’nun toplanarak köyleri hakkında bazı kararlar ürettiğini belirtti.

Köyün Türk nüfusunun Aralık 1963 olayları sonrası ata topraklarını terk edip ayrılmaya zorlandığına dikkat çeken Hoca, köyün halen iskana kapalı olduğunu hatırlattı.

“HACIRUSSOS GÜRPINAR’DAKİ TÜRK NÜFUSU YOK SAYDI”

Hoca açıklamasına şöyle devam etti:

“Yine aynı köylü olan Gürpınar Maronitleri muhtarları ve Maronitlerin Güney Kıbrıs Rum Meclisi’ndeki temsilcisi Andonis Hacırussos bildiri ve mektuplarla köylülerinin Rum idaresinde köylerine dönmelerini talep etmektedir. Köyümüz hakkında karar verilirken bizim de görüşlerimizin alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Son olarak 8 Şubat 2016’da Maronitlerin Güney Kıbrıs Rum Meclisi’ndeki temsilcisi Andonis Hacırussos; Sayın Anastasiadis’in de bulunduğu bir ortamda ve/veya toplantıda konuşma yaparak yine aynı beyanları dile getirmiş ve Gürpınar köyündeki Türk nüfusu yok saymıştır.

Köyde evleri, camisi, mezarlığı, okulu ve kültürel ve/veya tarihsel mimarisi olan, köyün kuruluşundan beri var olan bizlerin de güvenlik içinde ‘Kıbrıs Türk Devleti’ idaresinde köyümüze dönme isteğimizi açıklar, konunun hassasiyetle ileriye götürülmesini bir kez daha rica ederiz.”