Organ ve doku nakli, iyileşme ümidi kalmamış birçok hastaya ümit ışığı olan bir tedavi yöntemi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de uzun süren çalışmalar sonucunda bu yönde bir adım atıldı.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyet Meclisi’nde oybirliği ile onaylanan İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli ile ilgili kuralları düzenleyen yasa ile yakın bir zamanda organ ve doku nakillerine başlanıyor.

Konuyla ilgili çıkarılan yasa ve yürütülen çalışmalar hakkında Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’den bilgi aldık.

“Biz hep organ nakli boyutuyla ilgileniyoruz ama hücre nakli boyutu da var. Yani bildiğimiz tüp bebek merkezleri var bunlarla ilgili düzenlemeler de hayata geçiriliyor. Bu konuda da boşluk vardı, ikinci planda kaldı hep ama ülkemizde tüp bebek merkezleri var önemli hizmetler veriyorlar bunların kontrol denetim ve hizmetlerinin artırılması adına da bu yas anın önemli bir rolü var. Yine doku nakli ile ilgili özellikle günümüzde önemli bir noktadır, kornea nakli ve benzeri uygulamalar. Bu konuda da büyük önemli açılımlar yapacaktır bize. Kemik iliği nakli ile ilgili yeni açılımlar gündeme gelecektir ve tabii ki organ nakli konusunda özellikle böbrek hastaları için’.

Yasada KKTC vatandaşlarını öncelikle ele aldığını belirten Gülle, yasada üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik bazı kısıtlamalar getirildiğini anlattı.

Bakan Gülle konuyla ilgili 6 tüzüğün Aralık ayı sonuna kadar tamamlamayı düşündüklerini, böylece organ nakli ile ilgili çalışmaların başlayacağını söyledi.

Gülle, başlatılacak olan kampanya ile organ bağışı konusunda halkın nereye başvuracağı konusunda bilgilendirileceğini de söyledi.