MÜZAKERE ORTAMI YOK: Cumhuriyetçi Türk Partisi, Parti Meclisi, önceki gün yaptığı toplantıda “Hükümetin özellikle belediyelerin sürece nasıl dahil olacağı” konusunun yeniden müzakere edilmesini istedi. Hükümet üyeleri, böyle bir şansın olmadığını anlattı

KALYONCU OYLAMA İSTEDİ: Başbakan Ömer Kalyoncu, bu aşamada UBP’nin de “hükümette olup olmamayı tartışmaya açacağını” belirterek, PM toplantısında “CTP hükümete devam etmeli, su nedeniyle hükümeti bozmalı mı” konusunun oylanmasını önerdi. Oylama yapılmadı

UBP HAREKETLENDİ: “Hükümette uzlaşılan konuların CTP Parti Meclisi’nde reddedilmesi” noktasına isyan eden UBP’de, Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ve Genel Sekreter Dursun Oğuz’un bir değerlendirme yaptığı öğrenildi. UBP “virgülüne dokunulursa istifa” kararı aldı. UBP’de “26’ya dayalı DP seçim hükümeti” de gündemde

Bertuğ TOPAL
Türkiye ile yapılan müzakere sürecinde ortaya çıkan “hükümetler arası” uzlaşının, “belediyeler” gerekçesi ile Cumhuriyetçi Türk Partisi Parti Meclisi tarafından “yeniden müzakere edilmesini” istenmesi, yeni bir hükümet krizi doğurdu.

UBP kanadı, hükümetin onay verdiği metnin aynen imzalanması ve yürürlüğe girmesini isterken, CTP PM de “yeniden müzakere” edilmesine yönelik tavsiye kararı aldı.

Başbakan Ömer Kalyoncu ve kabine üyelerinin ise, “yeniden müzakerenin ancak ilerideki ihale aşamasında ele alınabileceğini söyledi. Başbakan Ömer Kalyoncu’nun ise, “O zaman, bu PM hükümetten çekilmeyi oylasın. Zira yeni bir müzakere olmayacak” dediği öğrenildi.

Sıkıntı belediyelerde

Varılan uzlaşı metninde, belediyelerin sisteme dahil olmasalar da, “belirlenen fiyattan suyu satmaları gerektiği” uzlaşısı, CTP PM’de kabul görmedi.

Bir çok noktada ikna olan Parti Meclisi üyeleri, “belediyelerin Türkiye’den gelen suyu almaları ancak sisteme dahil olmak istemezse, olmamaları” önerisini de görüştü.

Bakanlar bunu reddederken, “ahlaksız teklif” tanımlamasında da bulunuldu. Suyun ada genelinde tek fiyat olması fikrine de itiraz edilirken, bunun olmaması halinde, su fiyatının daha da pahalı olacağı anlatıldı.

PM uyarılarına uyuldu

Tarım Bakanı Erkut Şahali’nin, PM hassasiyetlerini içeren belgedeki maddelerle,  uzlaşı metnini bir araya getirerek, ayrıntılı bilgi verdiği toplantıda, yalnızca “belediyeleri sisteme girmeye zorlayacak maddenin kaldırılmasının müzakere edilmesi” istendi.

Başbakan Ömer Kalyoncu, bu aşamada yeni bir müzakerenin söz konusu olmayacağını anlattı. İtirazlar üzerine Kalyoncu, “Bu PM’nin yapması gereken hükümetin devamını oylamak. Zira yeni bir müzakere olmayacak” mesajı verdi.

Başta belediye başkanları olmak üzere, bir çok isim “hükümetten çekilmenin” bu aşamada doğru olmayacağı görüşünü iletti.

Tıkandı… İstifalar gündemde

Cumhuriyetçi Türk Partisi açısından süreç devam ederken, hükümet açısından süreç tıkandı. Uzlaşı metninin hassasiyetleri içerdiğini düşünen Maliye Bakanı Birikim Özgür ve Tarım Bakanı Erkut Şahali, Başbakan’a istifa sinyali verdi.

Özgürgün’den  “ya imza ya istifa” sinyali

Ulusal Birlik Partisi, “yeniden CTP’nin PM toplamasını” hükümete hakaret olarak algıladı. Hükümette alınan kararların sık sık CTP genel merkezi tarafından sorgulanması ya da işlevinin durdurulması, UBP’de rahatsızlık yarattı.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, dün kurmayları ile gün boyu değerlendirmeler yaptı. Yapılan değerlendirmelerde, UBP’li bakanların da katılımı ile hazırlanan mutabakat belgesi dışında ortaya çıkacak bir metine destek verilmemesi kararı çıktı.