Kıbrıs’ta iki toplumlu Federal Kıbrıs İnisiyatifi oluşturuldu. Yeni oluşturulan iki toplumlu Federal Kıbrıs İnisiyatifi’nin kuruluş etkinliği bugün Güney Kıbrıs’ta yer alan Arpalık veya Rumca adıyla Ayios Sozomenos köyünde yer aldı.

Etkinlikte ilk olarak, inisiyatifin kuruluş manifestosu okundu.

İngilizce, Türkçe ve Rumca olarak okunan manifestoda Kıbrıs’ta federal bir birliğin ve kültürün tahsis edilmesi için bir araya gelindiği belirtilerek inisiyatifin nefret, kin, hınç, ötekileştirme ve düşmanlık üreten her türlü tutumu reddettiği ifade edildi.

Bildiride ‘Bu siyasal birliğin tabandan tavana en geniş yelpazede kabul görmesi ve yurdumuza kalıcı bir çözüm gelmesi için Federal Kıbrıs İnisiyatifi olarak durmaksızın çalışacağımızı kamuoyunun bilgisine getiririz’ denildi.

Akademisyen, aydın, siyasetçi ve sanatçılardan oluşan inisiyatifin kuruluş etkinliğine Kuzey ve Güney Kıbrıs’tan bazı siyasiler de katıldı.

Etkinliğe katılan CTP- Birleşik Güçler Milletvekilleri Asım Akansoy ve Doğuş Derya inisiyatif ve etkinlikle ilgili BRT’ye konuştu.

Asım Akansoy, Kıbrıs’ta federasyon konusunda kafa yoran ve istenci olan çok fazla insan bulunduğunu belirterek inisiyatifin Kıbrıslı Türklerle Rumları bir araya getirmiş olmasının önemli bir kıvılcım olacağını söyledi.

Akansoy ‘Bizler bireyler olarak buradayız ve bireyler olarak katkı koyacağız. Bundan sonraki süreçte gerek projelerle gerek programlarla iki toplumun birlikte nasıl ortak bir devlette yan yana bulunabileceklerini detaylı bir şekilde konuşacağız ” dedi.

CTP-Birleşik Güçler Milletvekili Doğuş Derya da, Adanın bölünmüşlüğüne karşı irade ortaya koymak ve Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarının yan yana yaşabileceklerini dile getirmek amacıyla bir araya geldiklerini anlattı.

Derya, etkinliğin Arpalık köyünde gerçekleştirildiğini çünkü 1974 öncesi köyde ciddi şiddet olayları yaşandığını bu nedenle sembolik bir anlam taşıdığını söyledi.

Etkinlikte, Kıbrıs’taki çatışmalarda hayatını kaybedenler için fidanlar dikildi.