İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı direnirken şehit düşenler Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde ve Küçük Kaymaklı Mezarlığı’nda düzenlenen törenlerle anıldı.

Lefkoşa Şehitler Anıtı önündeki törende, anıta çelenkler konuldu, saygı marşı eşliğinde saygı atışı yapıldı İstiklal Marşı eşliğinde de bayraklar göndere çekildi.

Küçük Kaymaklı Mezarlığındaki törende ise önce saygı marşı eşliğinde saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı, ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan törende yaptığı konuşmada, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına şehitlerin kabirlerine yaptığı tadilat ve düzenleme için  teşekkür etti.

Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’ndan Elif Avcı’nın Kıbrıs Şehitleri isimli şiirini okuduğu törende, şehit kızı ve Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Kültür Kolu Başkanı Ceyhan Cambaz günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Ceyhan Cambaz konuşmasında Kıbrıs Türkü’nün İngiliz sömürge idaresinin “tek yanlı, temelsiz”  idari yapısı altında haklarını alabilmek için büyük mücadeleler verdiğini, 27-28 Ocak tarihlerinin bu kaypak sömürge idaresinin oyunlarının iflas ettiği, Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığı gerçeğinin ortaya çıktığı anlamlı bir tarih olduğunu belirtti.

1453889803.jpg

“58 yıl önce, işte bu günlerde 1958 tarihlerinde varlığımızı ve özgürlüğümüzü korumak için, Rum Yunan ve İngiliz Sömürge İdaresi’ne karşı tek bir kalp olarak ortaya çıktığımız gündür” diyen

Cambaz, “1958 Ocak ayının son günleri, Kıbrıs Türk tarihinin İngiliz Sömürge  İdaresi’ne karşı yiğit direnişi, düşmana boyun eğmemeyi ve gerektiğinde bağımsızlığı için ölmesini bildiğini tüm dünyaya gösterdiği müstesna günlerdir” dedi.

Törene, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi, Polis Müdürlüğü ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

1453889802.jpg