Andy Lines’ın bizzat KKTC’yi ziyaret ederek yaptığı araştırmaya göre, İskele-Boğaz’ındaki turistik liman üzerinden Suriye’ye yaklaşık 60 İngiliz Cihatçısının gittiği tahmin ediliyor.

Lines’ın haberine göre, Larnaka üzerinden adaya gelen cihatçılar, taksi ile kuzeye geçip Mağusa’da yaşadığı iddia edilen ve IŞID’a militan gönderen bir kişiyle buluşuyor.

Aynı kişinin Mağusa’da bazı otellerde konaklattığı kişiler daha sonra İskele’deki Boğaz bölgesindeki limanda bulunan bazı balıkçılar vasıtasıyla Suriye kıyılarına götürülüp buradan da IŞID saflarına katılıyor.

cyprus-001.jpg

Cihatçıların yolculuklarına başlamadan önce “IŞİD seyahat acentesi” olarak bilinen şahısla kontağa geçtiklerini, güvenliğe takılmamak için de telefonda konuşmak yerine mesajlaştıkları belirtildi. Söz konusu “seyahat acentesinin” de cihatçılara otel rezervasyonu yaptığı, taksi ayarladığı ve Suriye’ye gitmeleri için tekne kiraladığını yazan gazete, turist kılığındaki cihatçıların adaya ulaşmak için EasyJet, Ryanair ve İngiliz Hava Yolları’nı kullandıklarını öne sürdü.

Gazeteye konuşan tekne sahiplerinden biri, cihatçıların İngiliz vatandaşı olarak AB pasaportları olduğunu ve sınırı geçen diğer turistler gibi göründüklerini söyledi. Her seferinde üç ya da dört IŞİD sempatizanının birlikte seyahat ettiğini, ancak İngiltere’de farklı havaalanlarını kullanarak ülkeyi terk ettiklerini öne sürdü.

the-border-crossing-between-greek-controlled-cyprus-and-turkish-administered-northern-cyprus-001.jpg

Lines’a konuşan bir kaynak “anlaşmalar peşin para üzerinden dönüyor. Para peşin veriliyor ve yolculuk gece yapılıyor. Bölgedeki çoğu insan durumdan haberdar ancak kimse bu konu hakkında konuşmuyor. Herkes bu adamlardan korkuyor” diye konuşuyor.

İddialara göre cihatçılar kimi zamanlar yarı yolda Suriye’den gelen bir başka tekneye binerek yolculuklarına devam ediyor. Daily Mirror’un kaynaklarına göre söz konusu olay bir yıldır devam ediyor.

bogaz-northern-cyprus-001.jpg