Duygu ALAN

“Sahte resmi belge düzenleme”, “Sahte belgeyi tedavüle sürme”, “Sicillerde sahtecilik yapma”, “Sahte görev yapma” dâhil aleyhine 63 dava getirilen ve Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan İskan Dairesi eski Müdürü Öztan Özenergün hakkındaki dava dün karara bağlandı.

Ömer Güran başkanlığında, Yargıç Rauf Kürşad ve Yargıç Vedia B. Barkın’dan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını Yargıç Rauf Kürşat okudu.

63 davadan yargılandı

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüşülen karar duruşmasında, Öztan Özenergün, İskân Dairesi Müdürü olduğu 2004-­2005 yılları arasında “Sahte resmi belge düzenleme” suçundan 8 dava, “Sahte belgeyi tedavüle sürme” suçundan 6 dava, “Sahte resmi belge düzenleme” suçundan 6 dava, “Sicillerde sahtelik yapma” suçundan 6 dava, “Kamu görevlisinin sahte resmi belge vermesi” suçundan 6 dava, “Sahte görev yapma” suçundan 6 dava, “Mevkiiyi kötü kullanma “ suçundan 8 dava, “Kamu görevlisinin sahtekârlık yapması” suçundan 8 dava, “Resmi görevde ihmal” suçundan 8 dava ve “Sahte davranışla kayıt sağlama” suçundan 1, toplam 63 davadan yargılandı.

4 yıl hapislik cezasına çarptırıldı

Öztan Özenergün, aleyhine getirilen davaların 16’sından suçlu bulundu, 8’inden mahkum edildi. Kararı okuyan Yargıç Rauf Kürşad, sanığa ceza takdir edilirken mahkum olduğu suçların ne kadar vahim olduğunun yanı sıra davaların şahsiliğinin ve sanığa özgü hususların da dikkate alındığını kaydetti.

Sanığın işlemiş olduğu suçların çok ciddi olduğunu kaydeden Yargıç Rauf Kürşad, kamu görevindeki kişilerden doğruluk, dürüstlük ve itimadı suiistimal etmemesinin beklendiğini, sanığa ceza takdir ederken kamu yararının da dikkate alındığını belirti.

Yargıç Rauf Kürşad, sanığın sabıkasız olması, astım hastası olup yaşlıca bir kişi olmasının ise lehine olduğunu, ayrıca suç tarihinin üzerinden baya uzun süre geçmiş olmasının da ceza takdir edilirken dikkate alındığını kaydetti.

Yargıç Rauf Kürşad, sanığın sahtelediği belgelerden menfaat temin ettiğine dair net bir bulgu da yapılmadığını ifade ederek, sanığın aleyhine getirilen davaların 16’dan suçlu bulunduğuna, ancak bu davalardan 8’inden mahkum edilmesine karar verildiğini kaydetti.

Yargıç Rauf Kürşad, sanığın mahkum edildiği 8 davadan 4 yıl hapislik cezasına çarptırılmasına karar verildiğini açıkladı.