Pelin YÜKSELAY

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği’nin 11’inci toplantısı nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) aracılığıyla 5 kişilik davet alan KKTC Meclisi, bir fire ile Bağdat’a gitti.

Meclis’in ikinci büyük partisi olmasına karşın, Bağdat’taki toplantıya temsilci gönderemeyen UBP içinde tam bir karmaşa yaşanıyor. Heyet üyeleri arasında adı geçen Nazım Çavuşoğlu  “Savaş halinden dolayı değil, vize işlemleri tamamlanmadığı ve vize alamadığımız için Bağdat’a gidemedim” dedi.

Diyalog’a konuşan Çavuşoğlu şöyle dedi:

“ Benim Bağdat’a gideceğim Perşembe gün belli oldu. Cuma günü vize işlemlerini başlatmaya çalıştık ancak, Cuma gün Irak’ta resmi tatil olduğu için devlet daireleri kapalıydı ve işlemleri yapamadık. Cumartesi de Ankara’da tatil olduğu için yine vize işlemlerini halledemedik. Ankara’ya gidip işlemleri orada halletmeyi düşündük ama kötü hava koşullarından dolayı aksayan seferlerden bizlerde de nasibimizi aldık ve Ankara’ya da gidemedik. Gitmeme nedenimiz tamamen vize kaynaklıdır.”

Töre:Haberimiz olmadı

UBP milletvekili Zorlu Töre ise, Bağdat’taki toplantıdan haberdar olmadığını söyledi. Töre, bu konuda kendi partisinden çok Meclis Başkanlığını eleştirerek şöyle dedi:

“Bir milletvekili olarak benim böylesi bir durumdan ve UBP’den kimsenin gitmediğinden Diyalog’tan haberim oldu. Bana böylesi bir teklif yapılsaydı seve seve giderdim ancak böyle bir teklif şahsıma yapılmadı. Ben burada Meclis Başkanlığı’nın organizasyon eksikliği olduğunu düşünüyorum. Toplantıdan son anda haberleri oldu ya da haberleri vardı ancak ciddiye alınmadı ve son dakika gidilmesi kararlaştırıldı, Meclis Başkanı Sibel Siber de başkanlık yaparak gitti. Bizim gurubumuzun da haberi yoktu. Perşembe gün Milletvekili arkadaşım Nazım Çavuşoğlu’nun Bağdat’a gideceğini söylediğini işittim bu durumdan dolayı pasaport işlemleri ile meşgul olduğunu belirtmişti. Neden gideceğini sormadım demek ki bunun içinmiş. O da vize işlemlerini yetiştiremedi diye düşünüyorum. Zaten Cumartesi gidilecekti. Perşembe günü bu işlemler için geç bir gün. Çok önceden bu vize işlemlerinin halledilmiş olması gerekiyordu diye düşünüyorum. Burada Meclis Başkanlığının organizasyon zaafı vardır. Yoksa UBP’li vekiller, Bağdat’taki gergin durumdan korktular ve gitmediler söylemi tamamen yanlıştır.”

Bir hafta önceden öğrendik

Bağdat’taki toplantıya katılan bir milletvekili ise Diyalog’a “bizim bir hafta öncesinden haberimiz vardı” dedi.

Davetin duyurulması sonrasında partisinin, toplantıya katılacak milletvekilini belirlediğini ve vize işlemlerine başlandığını söyleyen milletvekili “daha başından çok sayıda arkadaş bu davete sıcak bakmadı. Çünkü burasu Avrupa başkenti değil, savaş ülkesi Irak’ın başkenti”dedi.