Kalyoncu, Ortadoğu zenginliğinin karmaşaya, kavgaya ve kana neden olduğuna dikkat çekerek, “Umarım biz ve muhataplarımız gerekli aklıselimi gösterip bölgenin bir barış bölgesi olması ve diğer bölgelere de örnek teşkil etmesi yönünde gerekli çabayı ortaya koyarız” diye konuştu.

Başbakan Ömer Kalyoncu, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılmak üzere KKTC’de bulunan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, TBMM Başkan Vekili Mehmet Naci Bostancı, TC Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve beraberlerindeki heyeti kabul etti. Kabulde konuk heyete, Dışişleri Bakanı Emine Çolak eşlik etti.

KALYONCU: “TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR BORCUMUZ VAR”

Başbakan Ömer Kalyoncu, konuk heyeti KKTC’de görmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, “15 Kasım’ın yıl dönümünde burada olmanız ayrıca öneme sahip bir ziyaret. Tekrar hoş geldiniz” dedi.

Bugünlere gelmelerinde Türkiye’nin katkısının büyük olduğunu ifade eden Kalyoncu, “Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür borcumuz olduğunu söylemek lazım” dedi.

“HEM KIBRIS, HEM BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ SONUÇ OLUR”

Kalyoncu, Kıbrıs’ta görüşmelerin devam ettiğini, olumlu sonuca varırsa hem Kıbrıs’ta yaşayan insanlar hem de bölge açısından önemli bir sonuç elde edileceğini vurguladı.

“İlk defa var sayılan zenginliklerin paylaşımı bir barışa yol açmış olacak. Çünkü hepimiz de biliyoruz ki Ortadoğu zenginliği karmaşaya, kavgaya ve kana neden oldu. Umarım biz ve muhataplarımız gerekli aklıselimi gösterip bölgenin bir barış bölgesi olması ve diğer bölgelere de örnek teşkil etmesi yönünde gerekli çabayı ortaya koyarız” diyen Kalyoncu, Kıbrıs Türk tarafının yıllardır bu yönde olumlu bir çaba gösterdiğini kaydetti ve 2004’teki Annan Planı dönemini hatırlattı.

Kalyoncu, 2004’te sonuca ulaşılamadığını belirterek “Belki bu kez ulaşırız ve insanlık adına da bölgemiz adına da kendi toplumumuz adına da önemli bir sonuç elde etmiş oluruz” dedi.

Başbakan Kalyoncu, Türkiye’nin katkılarına ve desteğine teşekkür etti.

KASIRGA: “KKTC’NİN ULAŞTIĞI SEVİYEDEN SON DERECE MUTLUYUZ”

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da kabulde yaptığı konuşmada, anlamlı ve önemli bir günde KKTC’de olmaktan duydukları mutluluğu ifade ederek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk halkının selam, sevgi ve saygılarını ve iyi dileklerini getirdiklerini söyledi.

Türk halkının, Kıbrıs Türk halkının anlamlı gününü kutladığını belirten Kasırga, bu bayramları çok daha güzel günlerde kutlama dileğini ifade etti.

KKTC’nin bugün geldiği noktadan, ulaştığı seviyeden son derece mutlu olduklarını kaydeden Kasırga, şöyle konuştu:

“Günden güne güçlenen bir devlet yapısıyla karşı karşıyayız. Bu bize gurur veriyor. Umutlandığımız, mutlu olduğumuz bir başka konu da çözüme yakın bir dönemde bulunmaktayız. İki toplum arasında görüşmeler devam ediyor, olumlu yönde ilerliyor. Temenni ediyoruz inşallah en kısa sürede bu arzu ettiğimiz şekilde, her iki toplumun da yararına olacak şekilde bu görüşmelerin sonlanmasını arzu ediyoruz.”

Fahri Kasırga, konuşmasının sonunda 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.