Başbakan Ömer Kalyoncu, Ankara’da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile bugün imzaladıkları anlaşma uyarınca Türkiye’den gelen suyun yap-işlet-devret modeliyle, kamu-özel işbirliğinde işletileceğini söyledi.

Kalyoncu, ihaleyi alacak şirketin yönetiminde belediyeler adına bir temsilci olacağını ve yer altı sularının kontrolü ve yönetiminin de hükümette olacağını belirtti.

“Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler Arası Anlaşma”yı imzalamak üzere Türkiye Başbakanı Davutoğlu’nun davetlisi olarak dün gece Ankara’ya giden Başbakan Kalyoncu, bu gece yurda döndü.

Başbakan’ın Ankara temaslarına eşlik eden Dışişleri Bakanı Emine Çolak; Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali; Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de aynı uçakla KKTC’ye geldi.

Başbakan Kalyoncu, Ercan Havalimanı’nda basına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

“TARTIŞMALAR ANLAŞYIŞLA SONUÇLANDI, İKİ TARAFIN DA KABUL EDECEĞİ METİN ÇIKTI”

Başbakan Kalyoncu, Türkiye Cumhuriyeti’ne ilk ziyaretini gecikmeli olarak hükümetin kuruluşundan 8 ay sonra yapabildiğini; bunun Türkiye’deki seçimler ve su tartışmalarından kaynaklandığını; tartışmaların karşılıklı anlayışla sonuçlandığını ve ortaya her iki tarafın da kabul edeceği bir metin çıktığını söyledi.

“YÖNETİM KKTC’DE”

Su anlaşmasıyla ilgili çeşitli metinlerin basında yer aldığına işaret eden Kalyoncu, varılan anlaşma uyarınca suyun yönetiminin KKTC’de olacağının gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. 

“YER ALTI SULARININ KONTROLÜ VE YÖNETİMİ DE HÜKÜMETİMİZDE”

Kalyoncu, “Su, yap-işlet-devret modeliyle, kamu-özel işbirliğinde işletilecek. Şirketin yönetiminde belediyeler adına bir temsilci olacak ve en çok tartışılan konulardan biri olan yer altı sularının kontrolü ve yönetimi, hükümetimizde olacak” dedi.

Başbakan Ömer Kalyoncu, yer altı sularının kontrolünün uzun zaman önce yapılması gerektiğini ancak bu anlaşmayla bir kez daha gündeme geldiğini ve bundan böyle yer altı sularını kontrol altına almaya başlayacaklarını ifade etti. Kuraklık nedeniyle bunun zorunluluk olduğunu kaydeden Kalyoncu, yer altı sularında tuzlanma ve kuruma görüldüğüne işaret etti.

“Türkiye ziyaretimizde büyük bir hüsnü kabul gördük, samimi ve sıcak bir ilgiyle karşılandık” diyen Başbakan Kalyoncu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla uzun bir görüşme yaparak ülke sorunlarını da ele alma fırsatı bulduklarını kaydetti.

MALİ PROTOKOL

Kalyoncu, önlerinde bir de mali protokol meselesi bulunduğunu ifade ederek, “Etraflı biçimde konuları görüştük ve önümüzdeki günlerde mali protokolün imzalanması konusunda da gerekli adımları atacağız” diye konuştu.

Başbakan Kalyoncu, suyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin başbakanları tarafından imzalandığına da dikkat çekti ve bunun önemli olduğunu söyledi. Kalyoncu, anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için üzerlerine düşeni hızla yapmaya başlayacaklarını da ifade etti.

MÜZAKERE SÜRECİNDE DESTEK

Türkiye Başbakanı Davutoğlu ve heyetiyle görüşmelerinde Kıbrıs müzakerelerinin de ele alındığını belirterek, Davutoğlu’nun sürece desteğini bir kez daha teyit ettiğini kaydetti. Kalyoncu, bu konuda da suyun gündeme geldiğini ve “barış suyu” olarak değerlendirilmesi gerektiği üzerinde durulduğunu bildirdi.

İHALE ŞARTNAMESİ HAZIRLANACAK, ULUSLARARASI İHALE AÇILACAK

Kalyoncu, suyla ilgili bundan sonraki süreçle ilgili soruyu yanıtlarken, bir ihale şartnamesi hazırlanacağını ve yer altı sularını kontrol altına alacak yasal düzenlemeleri yapıp tedbirleri alacaklarını söyledi. Başbakan Kalyoncu, ihale şartnamesinin belirlenmesinin ardından uluslararası bir ihale açılacağını kaydederek, “Bu şartname kendi şartlarımıza uygun bir şartname olacak. Belki de şartnameye, yerel sermayenin de belli oranda yer alması için bir takım girişimlerde bulunabiliriz. Bütün bunları yeniden TC’yle değerlendirip bir sonuca ulaşacağız” dedi.

MALİYET SÜREÇTE BELLİ OLACAK

Başbakan Kalyoncu, suyun maliyetinin ihale sürecinin içinde ortaya çıkacağını söyledi.

EVLERDE SU NE ZAMAN AKACAK?

Kalyoncu, suyun evlerde ne zaman akacağı sorusu üzerine ise “İhale sonuçlanana kadar Türkiye Devlet Su İşleri buradadır ve boruları döşemektedir. Hazır olduğu zaman suyu evlere ulaştırmaya başlayacaktır” dedi.

Ömer Kalyoncu, anlaşmayla ilgili yasayı en erken zamanda hazırlayıp Meclis’e sunacaklarını bildirdi.

Türkiye Başbakanı Davutoğlu’yla görüşmesinde bazı yasaların da gündeme gelmesiyle ilgili soruya karşılık da Kalyoncu, Kamu Görevlileri Yasası’nın, 28 belediye sayısının ilk seçimde azaltılmasının, Telekomünikasyon Dairesi’nin daha işlevsel hale getirilmesinin ve bir kısmı açıklanan Tarım Reformu’nun gündemlerinde olduğunu belirtti. 

Mali protokolde yer alacak başka konular da bulunduğunu kaydeden Ömer Kalyoncu, protokolün ne zaman imzalanacağı sorusuna karşılık ise Ankara’ya gitmeden önce görüşlerini Türkiye’ye ilettiklerini, onların da gerekli çalışmayı yapıp kendilerine yanıt vereceğini kaydetti.