Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kamu İhale Yasa Tasarısı’yla ilgili görüşme devam ediyor.

TÖRE: “TERÖRE KARŞI TÜM ÜLKELER İŞ BİRLİĞİ YAPMALI”

Tasarıyla ilgili söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, ilk olarak Ankara’daki bombalı eylemden duyduğu üzüntüyü ifade ederek terör olaylarını kınadı.

Teröre karşı tüm ülkelerin iş birliği yapması gerektiğini ifade eden Zorlu Töre, TC Lefkoşa Büyükelçiliği önünde eylem yapılmasını eleştirdi.

Zorlu Töre, görüşülen yasanın yürürlüğe girmesinin öne alınabileceğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

ANGOLEMLİ: “YASAYLA BERABER TÜZÜKLER DE YÜRÜRLÜĞE GİRSİN”

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, Ankara’daki olayın herkesi derinden üzdüğünü belirtti.

Ülkede yıllardır ihale yasası bulunmadığını; yasanın hazırlanıp önlerine gelmesinin büyük bir başarı olduğunu ifade eden Angolemli, geç de olsa yasanın hazırlandığını söyledi.

Tasarının bazı kurumlara ihale yapma yetkisi verdiğini kaydeden Angolemli, KIB-TEK’in de bu kapsama alınarak Merkezi İhale Komisyonu altına girmesi gerektiğini belirtti.

Tüzüklerin Haziran 2017’ye dek hazırlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Hüseyin Angolemli, yasa yürürlüğe girmeden ihale yapılmasının düşündürücü olduğunu belirtti. Angolemli, yasayla beraber tüzüklerin de hazır olması gerektiğini vurguladı.

Hüseyin Angolemli, tüzüklerin gecikmesi halinde yolsuzlukların önüne geçilemeyeceğini söyledi. Angolemli, yasanın neden 10 ay sonra yürürlüğe gireceğini sordu. Angolemli, önlerinde 10 ay bulunduğuna işaret ederek yasayla birlikte tüzüklerin de yürürlüğe girmesinin sağlanmasını istedi.

BEROVA

DP-UG Milletvekili Özdemir Berova, ilk olarak Ankara’da geçekleşen saldırıyı kınayarak, 14 Mart Tıp Bayramı’nı da kutladı.

Berova, bakanlığı döneminde yapılan okul ihaleleriyle ilgili çalışmaları anlatarak, tüzüğün yetersizliği ve icraat yapma konusunda yaşanan sıkıntıları gündeme getirdiklerini söyledi. Projeler hazır olmasına rağmen ek derslikleri ve tadilatları tamamlayamadıklarına işaret eden Berova, Merkezi İhale Komisyonu’ndaki tıkanıklıklar nedeniyle halkın hizmet alımında aksamalar yaşandığını belirtti.

Şeffaf ve sürdürülebilir yasa için bütçe görüşmelerinin ardından tasarının biran önce gündeme alınacağının belirtildiğini ifade eden Berova, tasarıyla ilgili çalışmaların bugüne kadar tamamlanmış olması gerektiğini de söyledi.

Berova, sorunlu ihale tüzüğünün 1 yıl daha devam edecek olmasının kabul edilebilir olmadığını kaydetti.

Kıb-tek’te yapılan ihalelerin meclis gündeminde bile sıkıntılar yarattığına değinen Berova, bugün meclise sunulan tasarının tüzüklerinin 6 ay sonra tamamlanmasının  öngörülmesinin şaibe yaratacak bir durum olduğunu kaydetti.