Emir Ertorun

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Mahkemeler siyasallaştı” diye bir ithamda bulunmadıklarını “mahkemeler üzerinden siyaset yapılmaya çalışılıyor” dediklerini ifade ederek, “Siyaseti burada yapalım, mahkemeler üzerinden değil, kararnameler burada yasallaşır aksi halde belli süre sonra uygulamadan kalkar” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “Casino İşletmecileri Birliği Yasa Tasarısı” oy çokluğuyla kabul edildi.

ANGOLEMLİ “SİYASİLERİN YARGIYA MÜDAHALESİ” KONUSUNDA KONUŞTU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında ilk sözü, iç tüzük kapsamında söz isteyen TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli aldı ve “siyasilerin yargıya müdahalesi” konusunda konuşma yaptı.

Angolemli, hükümetin yargıya, emirnamelere, İyi İdare Yasası’na yönelik uygulama ve söylemlerini eleştirerek, siyasilerin bu konulardaki söylemlerinde çok dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Angolemli, Anayasa’ya karşı da kullanılacak sözler ve yapılacak uygulamalarda çok dikkatli olunması gerektiğine, aksi halde alınacak kararların mahkemeden geri döneceğini işaret ederek, fon, emirnameler gibi uygulamaları örnek verdi, “Tuz kokarsa yok devlet, toplum bile kalmaz, dağılırız” dedi.

Mahkemelere önem verilmesi gerektiğini de belirten Angolemli, mahkemelerde grevin sürdüğünü, personel eksikliği yaşandığını, ancak mahkemelerin saat gibi işlemesi ve sorun ne olursa olsun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Angolemli, mahkemelerin siyasetten uzak bağımsız olması gerektiğini de dile getirerek, mahkemelerin bağımsızlığına toz kondurulmamasını istedi.

DENKTAŞ: “MAHKEMELER ÜZERİNDEN SİYASET YAPILIYOR DEDİK”

Angolemli’nin ardından söz alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Mahkemeler siyasallaştı” diye bir ithamda bulunmadıklarını “mahkemeler üzerinden siyaset yapılmaya çalışılıyor” dediklerini söyledi.

Denktaş, daha önce de Meclis açıkken seyrüsefer ve muhaceret affı uygulandığını ancak kendilerinin mahkemeye gitmediğini, emirnamelerin de geri çekildiğini anlatarak, ülke fiziki planının hazırlandığını, imar planlarının da hızlandığını kaydetti.

Emirnamelerden dolayı ekonominin etkilendiğini, mülk satışının azaldığını ifade eden Denktaş, mahkemelerin bağımsızlığını koruma niyetinde olmasalardı da Türkiye ile imzalanan protokolde iyileştirmeler yapmayıp yargı üzerinde istenilen oyunların oynanmasına fırsat verebileceklerini kaydetti.

Protokoldeki yazılımı mahkemelerin bağımsızlığına hiçbir şekilde halel gelmeyecek şekilde çalışarak düzelttiklerini ifade eden Denktaş, “Siyaseti burada yapalım, mahkemeler üzerinden değil, kararnameler burada yasallaşır, aksi halde belli süre sonra uygulamadan kalkar” dedi.

“KARARNAMELERİ EKONOMİK AÇILIM İÇİN GÜNDEME TAŞIDIK”

Denktaş, kararnamelerin 3 ayda yasallaşması gerektiğine işaret ederek, Meclis kapalıyken çıkarılan kararnamelerin hükümetin adımlarını hızlandırdığını, ekonomik alanda açılım için bu kararnameleri gündeme taşıdıklarını anlattı.

“GÖREVLENDİRİLENLER GÖREV YERİNE GİTMEDİ; BİZ DE MAAŞ KESİNTİSİNE GİDECEĞİZ…”

Kararnamelere ekonominin de, toplumun da, ülkenin de ihtiyacı olduğunu ifade eden Denktaş, mahkemelerde ise devam eden grevlerin personel eksikliğinden kaynaklandığını, ancak kamudan yaptıkları görevlendirmelerin de kabul edilmediğini, görevlendirilenlerin görev yerine gitmediğine işaret etti.

Denktaş, “Biz de maaş kesintisine gideceğiz. Onlar da mahkemeye gidecek büyük ihtimalle” diye konuşarak, “Mahkemelerde odacı eksikliği var, kamudan görevlendirme yaptık ancak geri döndüler ‘gitmem’ dediler. Biz de maaş kesintisi yapacağız. Kamuda birçok yerde eksiklik var, ancak çalışan da var, görevlendiriyoruz ‘çalışmam gitmem’ diyorlar. Yeni personel mi alalım?” diye sitemde bulundu.

Denktaş, hükümetin her atacağı adımı mahkemeye taşıyarak önünü kesmeye çalışmanın da doğru olmadığını söyleyerek, konuşmasını tamamladı.