Girne’de meydana gelen yasadışı kürtaj meselesiyle ilgili olarak tutuklu bulunan 9 zanlı yeniden Girne Kaza Mahkemesine çıkarıldı.

Mahkeme bir zanlıyı teminata bağlayarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakırken diğer 8 zanlının tutukluluk süreklerini 8’er gün uzattı. YDÜ Hastanesi’nde yapılan tıbbı müdahalelerin ardından, bugün taburcu edilen zanlı Doktor Fahri Karagözlü mahkemeye polis aracıyla getirilirken, tıbbi müdahalenin ardından tedavisi , Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde devam eden diğer zanlı Doktor Rasiha Serdaroğlu ise hastane kardiyologlarından Güzin Zekican eşliğinde ambulansla mahkemeye getirildi.

Mahkemede ilk olarak hastanenin kürtaj ajandasını atarak ‘suçu örten’ suçu işlediği iddiasıyla geçtiğimiz Cumartesi günü tutuklanan hastane sekreterlerinden Aygün Gündüz yargıç huzuruna çıkarıldı.

Meselenin tahkikat sorumlusu Polis Çavuşu Namık Kemal Baz, zanlı hakkında başlatılan tahkikatın tamamlandığını, zanlının gönüllü ifadesinde bahsedilen ajandanın ise bulunamadığını belirterek, KKTC vatandaşı olan ve kanser tedavisi gören zanlının, seyahat ve kimlik belgelerine el konularak yurtdışı yasağı getirilmesi, haftada 1 kez en yakın polis karakolunda ispatı vücutta bulunması ve KKTC vatandaşı muteber bir kefilin 50 bin Türk Lira’lık kefalet senedi imzalaması şartlarıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını talep etti.

Ardından, suçu örten suçundan methalder olan Ada Hospital’de güvenlik görevlisi Aziz Dağgün ve sekreteri Cemaliye Ölmez mahkemeye çıkarıldı.

Tahkikat sorumlusu, Namık Kemal Baz, 2 zanlı ile ilgili soruşturmanın, yasadışı kürtaj meselesiyle paralel olarak yürütüldüğünü ve tahkikatın henüz tamamlanmadığına vurgu yaptı. Tahkikat kapsamında olayla ilgili bazı şahıslara ulaşıldığını, meseleyle ilgili aranan şahıslar emare ve ifadeler bulunduğunu, zanlıların serbest kalmaları halinde bunlara etki edebileceğini vurgulayan tahkikat sorumlusu, zanlıların tutukluluk sürelerinin 8’er gün daha uzatılmasını talep etti.

Son olarak , yasadışı kürtaj meselesiyle bağlantılı olarak tutuklu bulunan zanlılar, Doktor Fahri Karagözlü, Doktor Mehmet Ali Tunçbilek, Doktor Verda Tunçbilek, Doktor Rasiha Serdaroğlu, hemşireler Ayşegül İşbilen ve Taner Okburan mahkemeye çıkarıldı.

Tahkikat sorumlusu Namık Kemal Baz; mahkemede, zanlıların tutuklu bulunduğu süre içinde yürütülen tahkikat hakkında bilgi verdi, zanlıların serbest kalmaları halinde aranan olayla bağlantılı şahıslar ve emarelere müdahale edebileceğini belirterek tutukluluk sürelerinin 8’er gün daha uzatılmasını talep etti.

Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, Doktor Fahri Karagözlü ve Doktor Rasiha Serdaroğlu’na yapılan tıbbi müdahaleler ve sağlık durumları konusunda Türkiyeden gelen uzman doktorun hazırladığı raporu mahkemeye emare olarak sunarak, zanlılardan Fahri karagözlü’nün bugün taburcu edildiğini Doktor Rasiha Serdaroğlu’nun nekahat döneminin devam ettiğini ve Perşembe gününe kadar hastanede doktor gözetiminde tutulması gerektiğini bildirdi.

Zanlıların avukatları tutukluluk süresinin uzatılmasına itirazda bulunmazken, Doktor Rasiha Serdaroğlu’nun avukatı Derviş Akter, müvekkilinin, nekahat süresi sona erinceye kadar hastanede doktor gözetiminde tutulmaya devam etmesini talep etti.

Girne Kaza Mahkemesi Yargıcı Gökan Ashafoğulları da suçu örten suçundan metalder olan zanlı Aygün Gündüz hakkında, tahkikatın tamamlanması ve zanlının durumunu dikkate alarak, yurtdışı yasağı getirilmesi seyahat ve kimlik belgelerine el konulması, haftada 1 kez en yakın karakolda ispatı vücutta bulunması ve KKTC vatandaşı muteber bir kefilin 50 bin Türk Lira’lık kefalet senedi imzalaması karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması emrini verdi.

Yargıç Asafoğulları diğer 8 sanlının tutukluluk sürelerinin 8’er gün uzatılmasını kararlaştırdı. Yargıç Asafoğulları, zanlı Rasiha Serdaroğlu ise nekahat süresi sona erinceye kadar, polis eşliğinde Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Hastahanesi’nde doktor gözetiminde tutulması ve 10 Mart Perşembe günü taburcu edildikten sonra, tutukluluk halinin poliste devam etmesi emrini verdi.