Devrim Demir

Ülkeyi yasa boğan Girne-Değirmenlik dağ yolunda 29 Kasım 2016’da meydana gelen 3 kişinin yaşamını yitirdiği, TIR ile okul minibüsünün çarpıştığı kazanın sanığı TIR sürücüsü Safa Güngör dün yine Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyet huzuruna çıkarıldı.

Güngör’ün yargılandığı davalarda ithamname değişikliği yapılarak, 16 davanın ikisi 1 dosya altına alınarak Güngör 14 dava altında yeniden itham edildi.

Başkanlığını Ömer Güran, yargıç Gökhan Asafoğulları ve yargıç Meltem Dündar’dan oluşan Ağır Ceza Mahkeme Heyeti’nin baktığı davada, İddia Makamı adına kıdemli savcı Ahmet Varol ve sanığın avukatı Erkan Enginsoy mahkemede hazır bulundu.

Hız limit levhaları 12 Ocak’ta takıldı

Kıdemli Savcı Ahmet Varol, kamyonun seyir verilerinin kayıtlı olduğu GPS görüntüleri dahil, 38 emare mahkemeye sundu.

Kazanın meydana geldiği yerde hız limitini gösteren levhaların 12 Ocak tarihinde takıldığını ifade eden Varol, sanığın kullanımındaki TIR ile düz beyaz çizgiyi ihlal edip, sağa geçtiğini ve minibüs ile yüz yüze çarpışarak kazaya neden olduğunu anımsattı.

Tüm davaları kabul etti

TIR şoförü Safa Güngör , “İlayda Öztürk, Sude Demirkıran ve Denktaş Mutluel’in ölümlerine neden olma” davaları başta olmak üzere, savcılığın yeniden hazırladığı 14 suçtan yeniden itham edildi.

Güngör, aleyhindeki tüm suçlamalara kabul yönünde cevap verdi.

Enginsoy: Yol ikinci sınıf yoldur

Başsavcılığın emarelerini tamamlamasının ardından, Güngör’ün avukatı Erkan Enginsoy hitaplarını tamamladı.

Enginsoy, kazanın gerçekleştiği gün müvekkilinin önündeki kamyonu geçmek isterken karşı istikametten gelen minibüs ile çarpıştığını anımsatarak, “Müvekkilim kaza sonrası şoka girdi, minibüsün yanına koşarak içindekilere yardım etmeye çalıştı. Yaralıları yoldan geçen başka araçların yardımı ile hastaneye yetiştirmeye çalıştı. Yol ikinci sınıf bir yoldur, Karayolları Dairesi tarafından bu yolda kazaları önleyici hiçbir şey yapılmadı. Kazanın meydana geldiği yerde, hız sınırlandırıcı levhalar olay yerinden 4 kilometre sonradır. Kamera yok, polisin o yolla ilgili hiçbir denetimi yok, yolun denetimsizliği böyle bir kazaya davetiye çıkardı” dedi.

Enginsoy Güney’i örnek gösterdi  

Savunma avukatı Erkan Enginsoy, yollarla ilgili Güney Kıbrıs’ta yayımlanan günlük bir gazetenin 29 Mart tarihli haberini örnek gösterdi.

Enginsoy gazetede yayımlanan haberde Güney Kıbrıs’ın 6. Sırada yer aldığını belirterek, kazaların önlenmesi için birçok önlem alındığını kaydetti.

Enginsoy, “Dağ yolunda yaşanan facianın ardından halen bugün hiçbir önlem alınmadı. Müvekkilim büyük azap içinde, ve hayatı boyunca unutmayacağı bir travma yaşıyor. 25 yaşında olan müvekkilim, Türkiye’de yaşayan ailesine bakıyor. 7 kardeşinin en küçüğü 9 yaşında ve ailesi bu durumdan dolayı çok zor durumda. Sebep olduğu travmadan dolayı pişmandır” dedi.

Karar 12 Nisan’da

Mahkeme başkanı Ömer Güran, kararı 12 Nisan tarihine erteleyerek oturumu kapattı.