Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’ya bağlı Nergisli köyünde büyük baş hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Hasan Kuset, 11 ineğinin uyutulduğunu söyleyerek, hastalığın yayılmasını önlemek amacı ile bütün büyük baş hayvanlarının uyutulup zararının tazmin edilmesini istedi. Dipkarpaz bölgesinde benzer durum yaşandığı zaman ordaki bütün hayvanların uyutulduğunu belirten Kuset, “Bize de aynı prosedürü uygulasınlar” dedi.

Durumu veteriner dairesine kendi bildirdi

Yaklaşık 10 gün önce hayvanlarda bazı belirtilere rastladığını anlatan Kuset, hayvanların özellikle meme kısmında lekeler görünce durumu  Geçitkale Veteriner Dairesine bildirdiğini söyledi.  Geçitkale Veteriner Dairesinin durumu Lefkoşa’ya aktarmasının ardından bir ekibin gelerek hayvanları  üzerinde inceleme yaptığını anlatan Kuset, kendisine hayvanların % 98 LSD hastası olduğunun söylendiğini ifade etti. 

Ziyamet Veteriner Dairesi’de inceledi

Ziyamet Veteriner Dairesi’nden bir ekibin de bu hastalığa tanık olup yakından incelediği gerekçesi ile ağılına gelerek inceleme yaptığını anlatan Kuset,  ekibinde kendisine hayvanlarında LSD hastalığı olduğunu söylediğini dile getirdi.  Toplam 11  İneğin uyutulduğunu ve üzerlerinden örnekler alıp tahlil için Türkiye’ye gönderildiğini aktaran Kuset, kendisine 5 gün içerisinde neticenin çıkacağının  ve gerekenin yapılacağının söylendiğini, ancak aradan 10 gün geçmesine rağmen hiçbir şekilde bilgi verilmediğini ifade etti.

Karantiyanı basından öğrendik

Yetkililer tarafından  karantinaya dair bilgi verilmediğini belirten Kuset, ağılın karantinaya alındığını basından öğrendiklerini ifade etti.  Şu an maddi ve manevi olarak çok büyük bir zarar içerisinde olduğundan yakınan Kuset,  “Süt üretimimim durdu, gelir kaynağım sıfırlandı” dedi.