Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı çalışmanın, düzen, vergi ve belediyeye katkı sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.

 Melin DOBRAN

Lefkoşa Belediyesi, Surlariçi bölgesinde faaliyette olan dükkânların, sattıkları ürünleri kaldırım üzerine koymamaları yönünde kısa bir süre önce çalışma başlattı. Vatandaşlar, kaldırımlarda satış ürünleri ve lokantalara ait masa-sandalyeler olduğu için kaldırımı kullanamadığından yakındı. Kaldırımların işgal edildiğini söyleyen ve bu nedenle yol içinde yürümek zorunda kaldıklarını dile getiren vatandaşlar, yolda yürürken tedirginlik yaşadıklarını dile getirdi

 “Belli metrekarede anlaştık”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, esnafın kaldırıma ürün veya eşya koyması halinde, ücreti, günlük yarım saat üzerinden ödeyeceğini söyledi. Bu uygulamayı 12 esnaftan 10’unun kabul ettiğini ifade eden Harmancı, bu çalışmanın vergi, düzen ve belediyeye katkı amaçlı yapıldığını belirtti. Harmancı konuşmasına şöyle devam etti:

 “Bu yıl için bu şekilde anlaştık. Gelecek yıl bu konuları yine konuşacağız. Buzluk ve şemsiye bunun dışındadır. Kasım gibi bu konuları da görüşeceğiz. Firmalarla görüştük ve şemsiye için altyapı çalışmaları yapıyoruz. Reklâm tüzüğü olacak. Surlariçi’nde özel bir reklâm uygulaması olacak. Esnafa geçiş dönemi için süre de vereceğiz.” 

 “Kazanamıyoruz ki ödeyelim”

Gazetemize konuşan bölge esnafı, Surlariçi’nin artık “ölü” bir bölge olduğunu ve para kazanamadığını söyledi. Dükkân sahipleri doğru-düzgün para kazanamadığını anımsatarak, “Para kazansak öderiz, biz de belediyenin kalkınmasını istiyoruz.”dedi. Bazı işletmeciler ise, “’Kaldır’ derlerse kaldırırız, ne yapalım! Zaten müşteri yok. Olan müşteriyi de kaybedelim” şeklinde konuştu.

 “Dükkânımı kapatacağım”

 Bölge esnaflarından İsmail Yaman konuyla ilgili şöyle dedi:

“Belediye zabıtaları gelip ihbar yazdı. Buzluğu ve diğer ürünleri kaldırmamam durumunda, yükleyip gideceklerini söylediler. Birçok işletmeci kaldırdı. Esnaf birçok durumdan memnun değil. Satışlarımız zaten durdu. Para kazanamıyoruz. Dükkânın önüne satışımızı artırmak amacıyla buzdolabı koyduk. Müşteri su, kola ve dondurma gibi ürünlerin burada satıldığını görsün ve ihtiyacı olanı alsın diye. Kaldırıma ve belediyeye bir zararımız olduğunu düşünmüyorum. Malları eksilttim. Dükkânımı kapatacağım.”