Suna ERDEN 

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, can alıcı eylemlerle yollarına devam edeceklerini ifade ederek Star Kıbrıs’a açıklamalarda bulundu. Kelle, ülkede tarımın bitme noktasına geldiğini, parasını alamayan çiftçinin önceki dönemlerde aldığı kredileri ödeyemediğini ve yeni sezon için ekim çalışmaları yapamadığını dile getirdi. 

Kelle, “15 gün içerisinde ödemeleri alamazsak bu yıl için ekim yapamayacağız. Ülke tarımı tehlikeye girecek” dedi. Kelle, üreticinin kredi alamamasının yanı sıra bankaların devlete güvenmediği için Toprak Ürünleri Kurumu’na da (TÜK) kredi vermediğini dile getirdi. 

TARIMDA KAOS 

Kelle, Kuzey Kıbrıs’ta tarımın bir felakete doğru sürüklendiğini, iki yıldır bitmeyen sıkıntıların aşılamadığını, Tarım Bakanlığı ve diğer yetkililerin konuya eğilmediğini söyledi. Kelle, üreticinin 2014 yılı doğrudan destek, mazot ve ürün paralarını alamadığını, bu nedenle üretim yapmak için aldığı kredileri ödeyemediğini ve Ekim ayı itibari ile başlaması gereken çalışmalara bağlayamadığını ifade etti. Kelle, “15 gün içerisinde ödemeleri alamazsak bu yıl için ekim yapamayacağız. Ülke tarımı tehlikeye girecek” dedi. 

KÖYLÜ DE TARIM DA BİTTİ 

Kelle, 2014 yılı Kasım ayı içerisinde tarım için ayrılan bütçenin yetmeyeceğine dair yetkililerle temasa geçtiklerini ancak ileriki dönemde sıkıntıya neden olacak bütçe yetersizliği ile ilgili görüşlerinin dikkate alınmadığını ifade ederek, “Geldiğimiz noktada köylü ve tarım bitti. Üretici, doğrudan gelir desteği, mazot ve ürün bedelini alamadığı için aldığı kredileri ödeyemedi.2015-2016 döneminde ekim için kredi alamıyoruz. Bütçe olmadığı için ise hazırlık yapamıyoruz” ifadelerini kullandı. 

BANKALAR DEVLETE GÜVENMİYOR, KREDİ VERMİYOR 

Sorunun çözülmemesi durumunda ekim yapılamayacağını çiftçinin yanı sıra gübre satıcıları, mazot satanların ve diğer yan sektörlerin de batacağını dile getiren Kelle, “Bizim alacağımı alamadığımız zaman Kooperatif, gübre satanlar, mazot satanlar da batacak. Ülke ve ülke tarımı kaosa doğru sürüklenecek. Defalarca söylememize rağmen bizi yönetenler durumu ciddiye almadı” dedi. Kelle, üreticinin kredi alamamasının yanı sıra bankaların devlete güvenmediği için Toprak Ürünleri Kurumu’na da (TÜK) kredi vermediğini dile getirdi. 

Kelle, “Biz önceki gün itibari ile eylemelerimize başladık. Önümüzdeki günlerde eylemlerimiz şiddetle devam edecek. Lefkoşa’da yolları keserek değil daha da ağır olacak bir şekilde ülkenin can alıcı noktalarını kapatacağız” şeklinde açıklama yaptı.

EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ 

Ülkenin en büyük ihracat kalemi olan narenciyenin bitirildiğini, üreticinin domatesini tarlaya atarken ülkeye domates ithali yapıldığını kaydeden Kelle, “Biz tarım sektörünün de bu hale gelmesine müsaade etmeyeceğiz. Üretici sonuna kadar hakkını koruyacaktır. Ekmek paramızın peşindeyiz “şeklinde konuştu. 

Kelle, kırsal kesimi ayakta tutan tarım sektöründe yaşanan sorunlar yüzünden genç nüfusun göç ettiğini, çoğunun İngiltere’ye gittiğini belirterek, İngiltere’de Kıbrıs’ta olduğundan daha fazla Kıbrıslı genç olduğunu söyledi.