Züleyha Karaman

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, yeni yıla günler kala, 13 maaş derdine düşen hükümetin, çiftçinin alacağını hala ödemediğini ve ne zaman ödeyeceğinin de belli olmadığını söyledi.

Hüseyin Çavuş Kelle, Halkın Sesi'ne yaptiğı açıklamada, bin 800 üreticinin, Toprak ürünleri Kurumu'ndan (TÜK) 38 milyon TL ürün bedeli alacağını olduğunu belirtti.

Çiftçinin yeni yıla parasız ve devletten alacaklı gireceğini, üreticinin borçlanarak tarlasını ektiğini kaydeden Kelle, "Bin 800 üreticinin TÜK'den 38 milyon TL ürün bedeli alacağı var. Bu, 2015 hububat üretimi karşılığı. Çiftçi üreffiği arpa ve buğdayı TÜK'e verdi. Üzerinden 6 ay geçti hala parasını alamıyor, ne zaman alacağı da belli değil. Ayrıca 4.5 milyon TL'de mazot desteği alacağı var" diye konuştu.

"ÇİFTÇİYE ÖDEME YOK"

Çiftçiye ödemenin olmadığını, ne zaman ödeme yapılacağını kendilerinin de bakanlığın da bilmediğini ifade eden Kelle, "Çiftçiye ne söz verdilerse tersini yapıyorlar" dedi.

"Çiftçiyi ödememe politikasının geliştirildiğini" savunan Hüseyin Çavuş Kelle, şöyle devam etti:

"Devlet, üreticiye borcunu ödemeyerek, kredi açmayarak, mazot ve gübre desteğini yapmayarak, çiftçinin 2016'da ekim yapmaması için elinden geleni yapmıştir ve çiftçinin arkasından kedi gibi gülmüştür. Ama çiftçi kenetlenip, toprağını ekince bu kez de yeni bir politika belirlemiştir. Ama çiftçiyi ödememe politikası belirlediler."

BUGÜN YENİ EYLEM PLANINI AÇIKLIYOR

TÜK'den alacağı olan 1800 üreticinin zor durumda olduğunu belirten Kelle, bugün basın toplantisı düzenleyerek, eylem planını açıklayacaklarını duyurdu.

Tarım Bakanlığı'nın mazot ithalini durdurduğuna da işaret eden Kelle, "Bakanlığa bakanlığa bundan sonra ne olacağını sorduk, onlar da ne olacağını bilmiyor" dedi.

"BİZİMLE İLGİLENEN YOK"

TÜK'e verdiği arpa bedelini alti aydır alamayan üreticiler, adeta isyan ederek, "40 yıldır bu iş yaparım ilk kez böyle bir ödeme sıkıntisı yaşanıyor" diyerek, içinde bulundukları zor durumu aktardı.

Halkın Sesi'ne konuşan üreticiler, "TÜK'e arpa verdik, her yıl 2-3 ay da öderdi. Vadili'de bulunan özel siloya vermedik, 29 Haziran'da TÜK'e arpa verdik, bugüne kadar tik yok, hiç ödeme yapılmadı. Böyle ilgisizlik görmedik. Ne zaman ödeneceğini de bilmiyoruz" dedi.

Emekli olduğunu, kendileriyle ilgilenilmediğini kaydeden üreticiler "Sanki TÜK'e hiç arpa vermemiş gibiyiz. Bizimle hiç ilgilenen yok. Bizlerden aldıkları arpayı Türkiye'ye satip parasını öyle vereceklerini söylediler ama bizim üreffiğimiz arpa Kıbrıs'taki üreticiye yetmez. 40 yıldır bu iş yaparım ilk kez böyle bir ödeme sıkıntisı yaşanıyor" diye konuştu.

"TÜK BATTI DİYORLAR, PARA VERMİYORLAR"

TÜK'e 55 bin kilo arpa verdiğini ve yıl bitiyor olmasına rağmen parasını ne zaman alacağını bilediğini dile getiren üreticiler şöyle devam etti:

"TÜK battı derler, para vermezler, battı ise vatandaşın malını neden alıyor. Arpayı satinca bize ödeyeceklermiş. Böyle gara gözlük görmedik. Yılbaşı geliyor. Gündemde hiçbir şey yok. Yeni ürün ekiliyor, ürünün bedelini ne zaman alacağız bilmiyoruz. Biz devlete güvendik de özele vermeyip, devlete verdik. Arada 3-4 bin TL fark vardı. Devlet 6 aydır bizi bekletiyor. Biz arpanın ilacını, çıkaranı, taşıyanı ödedik. Bizi ne zaman ödeyecekler, hiç bilmiyoruz."