Züleyha KARAMAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan, yeni yılda, vergi gelirlerinin artırılacağını, kayıt dışı ile mücadelede yasanın verdiği tüm imkanların kullanılacağını kaydederek, bütçe açığının mümkün olduğu kadar aşağı seviyelere çekileceğini ve iç kaynakları daha da geliştirme çabası içinde olacaklarını söyledi.

Maaş ödemesinin bugün, 13 maaş ödemesinin de Aralık ayı çıkmadan yapılacağını ve bir hafta içinde Maliye’nin kasasından 350 milyon TL para çııkacağını, devletin görevinin sadece maaş ödemek olmadığını ifade eden Mungan, “Ben eğer maaş ödemek için burada oturacaksam, burada oturmam” diyerek, yeni yılda sıkı mali disiplin uygulanacağı mesajını verdi.

Devletin borç faizlerini 2015 yılında ödemeye başlamasını öngördüklerini de açıklayan Mungan, bu konuda Türkiye ile istişare halinde olacaklarını, Türkiye’nin ayırdığı 300 milyon TL’lik kaynağın nasıl kullanılacağını da belirlemeye çalışacaklarını söyledi.

“GÖREVİMİZ SADECE MAAŞ ÖDEMEK DEĞİL”

Mungan, maaş ödemesinin bugün, 13. maaş ödemesinin ise Aralık ayı çıkmadan yapılacağını söyledi. Maliye olarak görevlerinin sadece maaş ödemek olmadığını ifade eden Mungan, şöyle konuştu:

“Ben eğer maaş ödemek için burada oturacaksam burada oturmam. Devletin her kesime karşı ciddi mükellefiyetleri var. Devlet çeşitli kesimlerden mal ve hizmet satın alıyor, aldığı bu mal ve hizmetin bedelini mutlaka vaktinde ödemesi lazım. Biz bütün ödeme planlarımızı bunun üzerine kuruyoruz. Maaş da ödenecek, devlet çünkü hizmet alıyor insanlardan. Ama en az onun kadar dışarıdan aldığı hizmetlerin, müteahhitlik hizmetlerinin, esnaftan aldığı ürünlerin bedelini de vaktinde ödemesi lazım. Şimdi uygulamamızda, çeki tamamen ortadan kaldırdık. Gelen ödemeler hiç bekletilmeden haftalık bankalar üzerinden ödemeler yapılıyor. Aralık ayı, her devletin ve işletmenin olduğu gibi yoğun harcamaların olduğu bir ay, bu da doğaldır. Bizim de durumumuz aynı.

Biz de devlet olarak bütün mükellefiyetlerimizi Aralık ayı içerisinde yerine getireceğiz.
Maliye Bakanı Mungan, bir hafta içerisinde, Maliye’nin kasasından, maaş, 13. maaş, sosyal sigortalara yapılan katkı ve diğer ödemeler olmak üzere toplam 350 milyon TL civarında paranın piyasaya verileceğini söyledi.

Mungan, “Bu para, KKTC insanından topladığımız para, tekrar halka dönüyor. Yine, Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’nin farklı amaçlar için bize aktardığı, gerek yatırımlar, gerek savunma, gerek kamu bütçesi için aktardığı finansman kaynaklarıyla karşılanır şekilde yürüyor” dedi.

“2015’TE VERGİ GELİRLERİ ARTACAK”

2015’te vergi gelirlerinin artacağını dile getiren Mungan, şöyle devam etti: “Biz hükümet olarak göreve geldiğimiz andan itibaren, yeni vergi koymayacağız, vergi oranlarını artırmayacağız dedik. Ancak bu ülkede halen kayıt dışı çalışan insanlarımız var veya işletmeler var. Bu kayıt dışı işletmelerin bir kısmı tamamen kayıt dışı, bir kısmı ise bir takım işlerini resmi yollardan yapıyorlar, bir kısmı kayıt dışında. Bize düşen görev, kayıt dışında kalan işlerin veya kayıt dışı gelirlerin tespit edilmesi ve bunların sisteme alınmasıdır. Bu niçin gerekli, hem ülkedeki haksız rekabeti, yani vaktinde vergisini ödeyen insanla haksız rekabeti ortadan kaldırabilmek için, hem devlet gelirlerini geliştirmek ve devletin verdiği hizmeti artırabilmek için gereklidir. O anlamda da biz 2014 yılında ciddi oranda vergi ve benzeri gelirlerimizi artırdık.

Tabi bu Maliye’nin en alttan en üstüne olan insanlarımızın katkısı ile ve diğer bakanlıklarda konuyla ilgili insanlarımızın katkısıyla gerçekleşti. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz, daha yapacak çok işimiz var. O anlamda, 2015 yılında bunu artırmayı öngörüyoruz. Vergi tahsilatlarında, devletin yasa olarak kullanabileceği ne imkan var ise bütün bu imkanları da hayata geçirmeyi öngörüyoruz.”

“BORÇ FAİZLERİ ÖDENECEK”

Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2015 yılında borç faizlerinin ödenmeye başlanmasını öngördüklerini de açıklayarak, bu konuda Türkiye ile istişare halinde olacaklarını belirtti. Mungan,“Belli ölçüde Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarının da kullanılabilme imkanları da araştırılarak, ama iç kaynaklarımızdan da belirli bir kaynağın aktarılması ve bunun Merkez Bankası üzerinden iç piyasa borçlanması yaparak, gerçekçi borçlanmalar ama, bu borçlanmaları faiz ödemesi için kullanmak için, başka giderlerimizde kullanmak için değil, devletin mükellefiyetini azaltmak için kullanmak amacıyla bu borçlanma senedini de çıkartmayı öngörüyoruz” dedi.

Mungan, borç faizlerini ödemenin önemini de şöyle açıkladı: “Çünkü, devletin piyasaya olan borçları, finans sektörüne veya diğer kurumlara olan borçları piyasada kullanılabilir rakamları aşağıya çekiyor ve yeni kaynak yaratmak için faizlerin yükselmesine neden oluyor. Dolayısıyla kredi faizleri yükseliyor, kredi faizleri yükselince ülkede yatırım yapabilirlik oranı aşağıya çekiliyor. Bu hem ülkedeki ekonominin büyümesinin önünde engel, hem ekonomi büyümeyince de bildiğiniz gibi bizim gelirlerimiz gelişmiyor.” 

Mungan, borç faizi ödemesi için Türkiye’nin ayırdığı 300 milyon TL kaynağın kullanılmasını, Türkiye ile istişare ederek değerlendireceklerini de söyledi.

“SENDİKALARIN TEPKİSİNE SAYGILIYIM”

Hayat Pahalılığı (HP) ödeneğinin 2015 yılı için dondurulmasına, sendikaların tepkisine saygı duyduğunu belirten Zeren Mungan, şunları söyledi:

“Kazanılmış hakları kaybetmiyor, geriye götürmüyoruz. Aksine, gerek çalışan örgütleri, gerek sivil toplum örgütleri, gerek bireylerin birkaç yıldır söyledikleri şu; özellikle düşük gelir gruplarının Tüketici Fiyatları Endeksi’nden (TÜFE) dolayı aldıkları rakamlar daha sınırlı. Özellikle siyasiler de örnek gösterilerek, bunun içinde ben de varım, bakan yüksek miktar alıyor, çünkü maaşı yüksek ama alt kademedeki daha az alıyor. Hep talep şuydu; herkese pay edin. Hatta, yukardan kesin aşağıya ekleyin gibi bir takım talepler vardı. Hükümetimiz bunu değerlendirdi. TÜFE’nin bütçeye getireceği yükü azaltmadan, yani maaşları hesaplıyoruz, sanki Ocak ayında TÜFE yansıyacakmış gibi, ne kadarlık bir yük varsa bunu eşit bölelim, paylaşalım. Yani hepimiz bu toplumda yaşıyoruz, eşitbölelim. 50TL düştü, ortak, Cumhurbaşkanı da başbakan da milletvekili de en alt kademedeki insan da 50 TL ise 50, 100 TL ise 100 alsın.”

KAMUDA 2011’DE GÖREVE BAŞLAYANLARA EK AÇILIM

Kamuda 2011’de göreve başlayanların maaşlarının daha düşük olduğu yönünde bir tespit olduğunu belirten Mungan, onlarla ilgili ek bir açılım yapacaklarını kaydetti. Mungan, o gruba, sınırlı da olsa ilave bir ek yapacaklarını söyledi.

“ÜLKEDE DOĞRU ŞEYLER YAPILABİLİYOR”

Maliye’nin 2014’de başarılı bulunduğu yönündeki değerlendirmeyle ilgili olarak
ise Mungan, şunları söyledi:

“Ülkede doğru şeyler yapılabiliri hep beraber yaşıyoruz. Bunu hep beraber, toplum olarak yaptık. Hükümet de yaptı, toplum olarak da yaptık, algıda da belirli bir yere geldi. Şunu net olarak söyleyeyim; (2015’de) bütçe disiplini devam edecek. Yani, bütçede ödeneği konmayan herhangi bir harcama  yapılmayacak, bu çok net. Bununla birlikte bütçe açığı mümkün olduğu kadar aşağı seviyelere çekilecek ve iç kaynağımızı daha da geliştirme çabası içinde olacağız. Tasarruflar da devem edecek.”