Özge Kizir

Geçtiğimiz haftalarda kurulan Yeni Doğuş Partisi (YDP) Türkiye kökenli bazı siyasetçilerin tepkisiyle karşılaştı. 

“Türkiyelilerin partisi” olarak adlandırılan partinin halkı böleceğini iddia eden siyasiler, “Hepimiz KKTC’de yaşıyoruz ve vatandaşıyız. Dolayısıyla etnik köken olarak bölebilir miyiz” diye sordu.

Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Tarım eski Bakanı Kenan Akın ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) İskele Milletvekili Hamit Bakırcı, etnik köken ayrımı yapılmasını doğru bulmadıklarını ifade ettiler. Akın, “Yeni Doğuş Partisi, (YDP) kurulmasından sonra tamamen Türkiye kökenlilere hitap etmemesine rağmen o ithamdan kurtulmadık” açıklamasında bulunurken, Bakırcı, “Hepimiz KKTC’de yaşıyoruz ve vatandaşıyız. Bunu bilmek gerekiyor. Dolayısıyla etnik köken olarak bölebilir miyiz? Böyle bir şey olamaz” şeklinde konuştu.

“Türkiye’yi de sıkıntıya sokuyor” 

Tarım eski Bakanı Kenan Akın, Türkiye kökenlilerin parti kurmasının etik olmadığına dikkat çekti. Akın, “Kurma gereksinimi yoktu. Yeni Doğuş Partisi’nin (YDP) kurulmasından sonra tamamen Türkiye kökenlilere hitap etmemesine rağmen o ithamdan kurtulmadık. Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı veya Başbakanlık olsun böyle bir partinin KKTC’de olması Türkiye’yi her konuda sıkıntıya soktuğunu ifade ettiler. O nedenle bizde o partiyi kapattık” şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti hükümetini dış siyasette sıkıntıya soktu”

Partinin TC hükümetini dış siyasette sıkıntıya soktuğunu ifade eden Akın şunları söyledi: “Parti kurulurken, o dönemin hükümetleri Lefkoşa Büyükelçiliğinde olma çalışmasını başlatmışlardı. Zaman aşımında bu partinin dış politikada KKTC’den çok Türkiye Cumhuriyeti hükümetini dış siyasette sıkıntıya soktuğu anlaşılmış ve kapatılmıştır. Bugün geldiğimiz aşamada böyle bir siyasi partinin neden kurulduğu ile ilgili herhangi bir veya Türkiyelilerin partisi yaklaşımı da etik değildir. Kuranlar da neticede KKTC vatandaşıdır.” 

“Şuanda kurucular arasında herhangi bir görev almadım”

Akın, sözlerine şöyle devam etti: “Belirli kesimler Türkiyelilerin partisi olarak algılıyorlar. Türkiye’den gelen göçmenlere hitap edecek bir ifade… Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ifade kullanılmaması gerekir. Etik değildir… Ben, kuran arkadaşlara başarılar diliyorum. Şuanda kurucular arasında herhangi bir görev almadım. Özellikle YDP’den seçilmiş eski bir milletvekili olarak bana devamlı olarak sorular geliyor. Kuruluş aşamasında arkadaşlara hiçbir teşviki mesaim olmadı. Her şeye rağmen beğensem de beğenmesem de hayırlı uğurlu olsun diliyorum.”

“Partilerin, proje üreten ve KKTC’nin önünü açabilecek çalışma yapabilecek güçte olması gerektiğine inanan bir kişiyim”

Bütün siyasi partilerin güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Akın, “Partilerin, proje üreten ve KKTC’nin önünü açabilecek çalışma yapabilecek güçte olması gerektiğine inanan bir kişiyim. İnşallah kurulan YDP de KKTC vatandaşlarının tamamına katkı sağlayabilecek yeni projelerle gelirler. Güçlü siyasi parti demek güçlü KKTC demektir. İnşallah o noktada birleşirler” dedi.

“UBP ve DP’nin bu partiden zarar göreceği aşikârdır”

Kurulan partinin sağ partilerini etkileme olasılığı olduğunu ifade eden Akın, “Artan nüfus karşısında iş imkânları yaratılmadığı için göç veren bir ülke haline geldik. Devamlı göç veriyoruz. Yeni gençlik iş imkânı bulamadığı için mevcut iktidardaki siyasi partilere kızgın ve kırgınlığını orada belki de söndürecektir. Oradan bir umut bekleyecektir. İki sağ partinin yani Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti’nin (DP) bu partiden zarar göreceği aşikârdır” şeklinde konuştu. 

Bakırcı: “Böyle bir şey olamaz”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) İskele Milletvekili Hamit Bakırcı da kurulan partiye sıcak bakmadığını şu sözlerle ifade etti: “Hepimiz KKTC’de yaşıyoruz ve vatandaşıyız. Bunu bilmek gerekiyor. Dolayısıyla etnik köken olarak bölebilir miyiz? Böyle bir şey olamaz. KKTC’de bir parti kuruluyor ve oluşturan kişiler de, üyeleri de bellidir. Herkes her şeyi görüyor.” 

“UBP ve DP İskele bölgesinde çok güçlüyken, son seçimlerde CTP yükseldi”

Konjonktürlerin hızlı değiştiğini ifade eden Bakırcı, “Hepimiz KKTC vatandaşıyız ve KKTC’nin yaşaması ve gelişmesi için buradaki insanların refahı için çalışmak zorundayız. Kurulan partinin bütün partileri etkileme olasılığı vardır. Bugün bakıldığında konjonktürler hızlı değişiyor ve yapılanma oluyor. UBP ve DP İskele bölgesinde çok güçlü durumdayken son seçimlerde birinci parti durumuna Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yükseldi. Dolayısıyla oradaki 5 belediyenin 4’ünü aldılar. Tarihinde hiç o kadar belediyesi olmamıştı” ifadesi kullandı. 

“Tüm partiler etkilenecek”

Kurulan partinin tüm partilerin oy oranlarını etkileyeceği görüşünü yineleyen Bakırcı sözlerini şöyle tamamladı: 

“Oy oranı olarak sağ partileri etkileyecek,  sol partileri etkileyecek diye bir şey bana göre çok gerçekçi olmayacaktır. Tüm partiler etkilenecektir. Dolayısıyla yüzde kaç etkilenecektir veya ne kadar oranda etkileyeceğini söylemek güçtür. Onu seçim sonuçları gösterecektir.”