Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Haber Spikeri ve Sunucusu Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı program, bu hafta çekimlerini Lefkoşa’da Studio 14 (S-14) Mimarlık Ofisi’nde gerçekleştirdi. Programda Studio-14 Direktörü Yüksek Mimar Dr. Fevzi Tanpınar ile KKTC’de mimarlık mesleği ele alındı ve geçtiğimiz hafta kazandıkları mimari proje yarışması değerlendirildi.

Dr. Fevzi Özersay’ın yürüttüğü Studio 14 Mimarlık Ofisi ekibi, DAÜ Tasarım Araştırma Merkezi’nin açmış olduğu yarışmayı kazandı. Yarışma aracılığıyla Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitliği ve Müzesi yeniden kurgulandı. Dr. Özersay yarışmayı kazanan kendi ekibi ve çalışma süreçleri ile ilgili bilgiler verdi. Ankara’daki üniversite yıllarından beridir grup halinde çalışmanın avantajları olduğu bilinciyle 20 yıl önce kendi ofisinin temellerini attıklarını anlatan Dr. Özersay, mimarlık mesleğine tutku ile bağlı  yaklaşık 10 kişilik ekibe sahip olduklarını dile getirdi. Dr. Özersay, mimarların yanında mühendislerin de destek verdiği ekiplerinin en güzel yanının herkesin kendine ait özelliklere sahip olmasına bağlıyor. KKTC’de iş hacminin inişli çıkışlı olmasının ise kalabalık bir ofisle çalışmada bir dezavantaj teşkil ettiğini bildiren Dr. Özersay, bunu kurumsal projelerde çalışarak ve portfolyo mimarlık yaparak düzene soktuklarını ifade etti. Eğitim, sağlık, kurumları, şirketler gibi birçok  farklı portfolyo müşterisi ile çalıştıklarını kaydeden Dr. Özersay, söz konusu kurumların düzenli yatırımlarını bir mimarlık ofisi olarak yürüttüklerini belirtti.

Dr. Özersay, öte yandan büyük bir ofise sahip olmanın, yarışmalara katılma konusunda avantaj sağladığını dile getirdi. Dr. Özersay, ekibin bir yarışmaya hazırlanması ve yarışma sonrası edinilen psikolojinin, üretkenliği, motivasyonu ve mesleğe bağlılığı ciddi anlamda arttırdığına dikkat çekti. Dr. Özersay “Mimari proje yarışmaları, ofisin rutin işlerinin dışında heyecanla beklediği bir motivasyondur. Ülkemizde maddi kazancı çok az olmasına rağmen, sektörün üretkenliğini ve rekabetini arttırması için güdülendiği bir unsurdur. Mimari proje yarışmalarının daha sık yapılmasını arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Programda Studio 14 Mimarlık Ofisi elemanları da yarışmaya hazırlık süreçleri ve mimarlık mesleği ile ilgili görüşlerini aktardı.

Kent ve Miarlık adlı programın söz konusu bölümü 30 Ocak 2016 Cumartesi günü, 19.00 – 19.45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.