Kanser Hastalarına Yardım Derneği basın toplantısı düzenleyerek, “1-7 Nisan Kanser Haftası” çerçevesinde yapacaklarını anlattı.

Toplantıda Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar birer konuşma yaptı.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail konuşmasında, 23 yıllık derneğin hayatında yıllarca her kanser haftasında basına projelerini; devletten talepleri, kanser konusunda dünyada yapılanlar ve ülkede yapılması gerekenlerle ilgili 2-3 sayfalık bildiriler verdiklerini anımsatarak, “Bu yıl ne yazacağımda zorlandım” dedi.

“…NEREYE KADAR”

Hergün derneğin kapısından giren hasta sayısı artarken, çaresiz aileleri kucaklamanın, devlet desteği olmadan maddi ve manevi yardımcı olmanın, ekonomik sıkıntılar altında iş adamının, askerin, polisin, memurun, öğretmenin, vatandaşın zorlandığı bir noktada hizmetleri sürdürmenin imkansızlaştığına işaret eden Kocaismail, “’Ben sana, sen bana sarıl’ misali, hasta ve yakınları ile birbirimize sevgi ve ilgi ile sarılarak zor süreci birlikte aşmaya çalışıyoruz. Ama nereye kadar” dedi.

Kocaismail, devlet politikası ve kanser kontrol programları istediklerini, tek kişilik talep eylemini de yaptıklarını ancak o gün içinde verilen sözlerin o günde mi kaldığı, yoksa istedikleri doğrultuda ilerleyip ilerlemediği konusunda talep ettikleri bilgilendirilmeye yanıt alamadıklarını söyledi.

“HASTANEDE ÇALIŞAN 8 PERSONELİN MAAŞINI DERNEK ÖDÜYOR”

Devlet hastanesinde çalışan 8 personelin maaşlarını ödeyen, bünyesinde binlerce hastayı barındıran bir dernek olmalarına rağmen onkoloji hakkında bilgilendirmeye sahip olmadıklarını belirten Kocaismail, “Geçtiğimiz yıl bize aralıkta açılacak denilen onkoloji neden açılmıyor, hatta belki de bu kanser haftasında açılıyordur da bizim haberimiz yok” dedi.

“DAHİLİYE UZMANI DR. GÜRKUT DIŞINDA KKTC’DE KALICI BİR ONKOLOG YOK”

Bina kararı alınırken yetkililere, “boş bina yapmak yerine daha küçük bir bina inşa ederek milyonların bir kısmını, içinde olmazsa olmaz Onkoloji ekibinin giderlerini karşılayacak bütçeye ayırınız”, dediğini anımsatan Kocaismail, onkolog hizmetini sürdüren Dahiliye Uzmanı Dr. Özlem Gürkut dışında KKTC’de kalıcı bir onkolog olmadığını belirtti.

Kocaismail, Yakın Doğu Hastanesine haftada bir İzmir’den gelen onkologdan randevu alabilmek için her hafta nerdeyse tartışmaya varan zorlamalar yaptıklarını anlatarak, “devlet dahil, birkaç özel hastanede kalıcı onkologlar olsa bile, hastanın dünyada, Türkiyemizde ve Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi doktor ve hastane seçme hakkı olmalıdır. Bu bir hasta hakkıdır” dedi.

“Sağlık Bakanlığı sadece Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tedavi alan hastaların bakanlığı gibi davranmamalı, hasta hakkını ihlal etmemeli ve hasta gideceği hastane neresi olursa olsun onkolog gözetiminde tedavi uygulanabilecek merkezlerin farkını hasta ödeyerek gidebilmelidir” diyen Kocaismail, kanser hastası adına gelen ilacın da, dünyada uygulandığı gibi KKTC’de de, hastaya ücretsiz sağlanması gerektiğini belirtti.

“Devlet hastanesinde tedavi olursan ilaç ücretsiz ancak başka bir merkezde tedavi yaptıracaksan ilacı sana satarım” mantığının hastaların en büyük mutsuzluğu ve çaresizliği olduğuna dikkati çeken Kocaismail konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“DÜNYA KANSERDE İNANILMAZ GELİŞMELERE İMZALAR ATARKEN BİZ…”

“Bu sorunu günlerdir çözmeye çalışıyoruz. Ciddi bir hasta talebidir ve bu yüzden çözebileceğimize de inanıyorum. Dünya kanserde inanılmaz gelişmelere imzalar atarken biz enerjimizi bu kadar basit uğraşlarla tüketmemeli, hastalarımızı mağdur ederek üzmemeliyiz.

23 yılın sonunda tartıştığımız konu bu kadar basit bir konu olmamalıydı. 
Kanserin el ele yok edileceğine inanan bir dernek olarak ayni sloganı tekrarlıyoruz:

Devlet-Dernek-Halk El-Ele

Kanser Sana Güle Güle.”

ÇAĞLAR

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışman ve Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar ise, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, her ülkede, her yaş ve cinsiyette görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan ve çağın vebası olarak tanımlanan kanser konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla, her yıl 1-7 Nisan haftasının “Kanser Haftası” olarak belirlendiğini kaydetti.

“ERKEN TANININ ÖNEMİ....”

Hızlı ve sinsi ilerleyen kanser hastalığının tedavi şansının ancak erken tanındığı zaman mümkün olacağını kişilerin bilmesi gerektiğini söyleyen Çağlar, kanser hastalığının oluşumunda birçok faktörün rol oynadığı, bu nedenden dolayı da kanser hastalığı ile olan mücadelede başarılı olabilmek için sistematik bir yol izlenmesi gerektiğini kaydetti.

“Çağdaş ve sistematik olmayan tercihlerin hastanın yaşam şansını azalttığını dile getiren Çağlar, başarı oranını iyi yönde etkileyen bu mücadelenin çağdaş, sistematik ve kaliteli olması gerektiğini belirtti.

“ULUSAL KANSER KONTROL PROGRAMI”

Çağlar, kanserle mücadelenin, “Ulusal Kanser Kontrol Programı” kapsamında, dört ana temelde şekillenmesi gerektiğini kaydetti.

Programın dört ana temelini oluşturan, “Kanser Kayıt Sistemi”, “Farkındalık Eğitimleri”, “Erken Tanı Ve Tarama Hizmetleri” ve “Mültidisipliner Tedavi Ve Palyatif Bakım Hizmetleri”  hakkında bilgi veren Çağlar,bu konularda gerçekleştirdikleri etkinlikleri anlattı.

Çağlar sözlerini şöyle tamamladı:

“Kanser hastalığı ile mücadelede dört temel basamağı içeren tüm unsurların bir bütün olarak eksiksiz çalışması ile başarılı mücadele yapılandırılmış olacaktır. Bu yapılanmanın başarısı kanser hastalığından kurtulma oranlarının artışı ve çağdaş düzeyi yakalaması ile hissedilir. Bu bir hayat kazanmadır. ..”

ETKİNLİKLER

Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde, bugün saat 19.30’da Akdoğan Bölgesi, Güney Mesarya tesislerinde Umut Tiyatrosu yer alacak.

6 ve 7 Nisan’da Prof. Dr. Varol Çelik, dernekte, bilinçlendirme seminerleri verecek. Seminerler 6 Nisan Çarşamba 09.00-16.00 saatleri arasında, 7 Nisan Perşembe ise 09.00-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

10 Nisan Pazar günü saat 08.00’de Esentepe Fun Run yapılacak.

20 Nisan Çarşamba günü 11.00-15.00 saatleri arasında Yakın Doğu Koleji, Büyük Han’da dernek yararına kermes düzenleyecek.

7 Mayıs Cumartesi ise, saat 20.00’de TMK’da “Londralılar” oyunu yer alacak.

Bunların yanı sıra Dernek farklı bölgelerde rozet ve lokma etkinliği de düzenleyecek.