Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi, İngiltere Başbakanı David Cameron’a mektup göndererek müzakerelerin önkoşulsuz yeniden başlaması için Kıbrıs Rum liderine baskı yapmasını; müzakerelerin yeniden başlaması ihtimali görülmediği takdirde de iki ayrı devletli bir çözüme destek vermesini istedi.

Konsey, İngiltere’den Kıbrıslı Türklerin adadaki eşit statüsünü kabul etmesini ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonun şartsız kaldırılmasını talep etti.

İngiltere’de faaliyet gösteren 28 Kıbrıslı Türk sivil toplum örgütünün temsil edildiği Konsey tarafından hazırlanan mektup, İngiltere Başbakanlık Binası’nda İngiltere Başbakanı’na iletilmesi için yetkililere teslim edildi.

Mektupta Kıbrıslı Rumların müzakereleri Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetleri ile ilgili hareketlerini gerekçe göstererek askıya almasının saygısızca bir hareket olduğu bu kararının, Kıbrıs Rum liderliğinin adada erken zamanda eşitliğe dayalı bir çözüm bulunması yönünde isteğin olmadığının göstergesi olduğu kaydediliyor.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların geçmişten beri adanın eşit ortakları olduğu, birinin diğeri üzerinde yetki sahibi olmadığı, Kıbrıslı Türklerin de bulunan doğal kaynaklarda hakkı bulunduğu vurgulanan açıklamada, “Hidrokarbon sondajlarıyla ilgili tüm faaliyetler her iki kesimi de içermeli ya da kapsamlı bir çözüme kadar tüm hidrokarbon arama faaliyetleri durdurulmalıdır” denildi.

Uluslararası toplumun Kıbrıs Rum yönetimini adanın tek hakimi olarak görmeye devam ettiği sürece Kıbrıs Rum liderliğinin uzlaşmaz tavrının süreceği uyarısı da yapılan mektupta, Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı müzakereleri askıya almasının temelsiz olduğu ve Şubat 2014’te imzalanan Ortak Açıklama’nın yarattığı olumlu ortama ters düştüğü kaydedildi.

“MÜZAKERELERİN BAŞLAMA İHTİMALİ GÖRÜLMÜYORSA…”

Müzakere sürecinin erken bir zamanda çözüm bulunması hedefiyle önkoşulsuz yeniden başlaması gerektiği vurgulanan mektupta, “Müzakerelerin yeniden başlaması ihtimali görülmüyorsa, Birleşmiş Milletler adadaki var olan durumu yani adada iki ayrı halk ve devlet olduğunu yeniden değerlendirmeye alıp benimsemelidir” denildi.

Garantör ülke olarak İngiltere’den müzakerelerin yeniden başlaması konusunda Kıbrıs Rum liderliğine tutumunu net bir şekilde gösterme talebi de yer alan mektupta, bunun da yapılmaması halinde, uluslararası toplum tarafından Kıbrıslı Türklere adanın ortağı olarak Kıbrıslı Rumlarla eşit haklar tanınması gerektiği vurgulandı.

Kıbrıslı Rumların, Türkiye’nin gemilerinin Kıbrıs Rum yönetiminin ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede faaliyet gösterdiği sürece müzakerelerde yer alamayacağını açıklamasının, diğer taraftan ise Kıbrıslı Türklerden de ambargolar altında müzakerelere devam etmesinin beklenmesinin bir ironi oluşturduğu kaydedilen mektupta, bunun uluslararası insan haklarının ihlali anlamına geldiği belirtildi.

İngiltere'de faaliyet gösteren derneklerin oluşturduğu Konsey'in Başbakan Cameron'a hitaben yazdığı mektupta, “İngiltere’den Kıbrıslı Türklerin adadaki eşit statüsünü kabul etmesini ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonun şartsız kaldırılmasını bekliyoruz” ifadeleri de kullanıldı.