Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, bu yıl yine basın toplantısı düzenleyerek, devlet ve hükümet yetkililerinden beklentilerini dile getirdi.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu yetkilileri, gün dolayısıyla sabah da Atatürk Büstü’ne, Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıtı’na ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıtı’na çelenk bıraktı.

YÜCETÜRK

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda yer alan basın toplantısında konuşan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün kendileri açısından,  kutlamadan çok, var olan sorunlarını yetkililere aktarmaktan ibaret olduğunu belirterek, bu çerçevede hazırladıkları  11 maddelik istem paketlerini basınla paylaştı.

Yücetürk, Mecliste bulunan ancak kadük olmuş Özel Eğitim Yasa Tasarı ile Dernekler Yasa Tasarısı’nın yeniden güncelleştirilerek yasallaşmasını;  Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altındaki Derecelendirme Tüzüğü, İş Koşulları ve Nakdi Yardımlar Tüzüğü ile Hak ve Ödevler Tüzüğü’nün ise iyileştirilmesini istedi.

Engelli istihdamlarına öncelik verilmesini isteyen Yücetürk, 18 Yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezleri’ne ve kurulması planlanan Engelsiz Yaşam Evleri’ne, devlet tarafından ihtiyaç duyulan gerekli eleman ve maddi katkının acilen sağlanmasını talep etti.

İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı olmasını isteyen Yücetürk, Engelli yurttaşların kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına da ivedi çözüm getirilmesini istedi.

Engelliler Federasyonu’nun diğer beklentileri ise özetle şöyle:

“Meclisten geçen BM Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle  çıkarılması; yaşamlarını nakdi yardım ve/veya sosyal yardımla sürdüren engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak önlemlerin alınarak, devlet tarafından sağlanan elektrik, su ve benzeri yaşamsal katkıların karşılanmasından muaf tutulmaları; Federasyon girişimleri ile Türkiye Kızılay’ından alınıp devlet eliyle hizmete açılan Girne Karakum’daki 18 yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin yanında bulunan  alana  Engelli Tatil Köyü yapılması; Bakanlar Kurulu kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ile Spastikleri Koruma Cemiyeti’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsalarının bir an önce tapularının verilmesi.”

ENGELSİZ YAŞAM EVİ PROJESİ…

Engelliler Federasyonu yetkililerinin de katıldığı basın toplantısında hazır bulunan Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ve Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda da, engellilerin sorunlarına dikkat çekerek, engellilerin ve ailelerinin gelecek kaygısı taşıdıklarını anlattı.

Engellilerin daha huzurlu ve gelecek kaygısından uzak bir yaşama kavuşmaları açısından üzerinde önemle durdukları Engelsiz Yaşam Evi projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini vurgulayan Arı ve Çaluda, bu yöndeki çalışmalara gereken her türlü katkıya hazır olduklarını ifade ettiler.

Basın toplantısında engelli bireylerin anneleri adına bir de şiir okundu.