Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi tarafından “Olası Antlaşma Durumunda Kıbrıs’ta Eğitim: Eğitimde Hoşgörü ve Uzlaşma” konulu panel gerçekleştirildi. 17 Mayıs 2016 tarihinde Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda saat 09:30’da gerçekleştirilen söz konusu panelde olası bir antlaşma durumunda Kıbrıs’ta eğitim konusu üzerinde duruldu.

Söz konusu panel açılışında konuşan DAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, aynı coğrafya üzerinde yaşayan iki toplumun ırkçılığın, ayrımın olmadığı, empati, hoşgörü ve uzlaşı üzerine kurulu bir eğitim sistemine sahip olmasının gelecek nesiller için çok önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Osam, olası bir anlaşma durumunda akademik ve eğitsel olarak çözüme hazır olmamız gerektiğini de aktardı. Panel konuşmalarının  daha sonra kitaplaştırılarak yayınlanacağını da ekleyen Prof. Dr. Osam, Eğitim Fakültesi hakkında bilgiler verdi ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, söz konusu panelin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında gerçek barışa ihtiyaç duyulan bir çoğrafya üzerinde yaşadığımıza dikkat çekerek Kıbrıs adasının Doğu Akdeniz’de tüm sıkıntıların ortasında bir coğrafi konuma sahip olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Osam, DAÜ’de 106 farklı kültürden gelen öğrencinin hiçbir sıkıntı yaşamadan bir arada öğrenim gördüğünü belirterek, öğrencilerin ülkelerinde yaşanan sıkıntıların DAÜ’de yer bulmadığına vurgu yaptı. Panelin verimli geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Osam, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.  

Açılış konuşmalarının ardından Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pehlivan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, Prof. Dr. Abbas Türnüklü, Doç. Dr. Şenel Hüsnü Raman ve Doç. Dr. Sıtkiye Kuter sunumlar gerçekleştirdi.  

img_0800.jpg

Panel Başkanı Prof. Dr. Pehlivan, AB normlarına bağlı olarak uzlaşı, hoşgörü ve empatiye dayalı bir sistem yaratılarak gençlerin bu sisteme hazır olması gerektiği üzerinde durarak paneli başlattı.  İlk konuşmacı Prof. Dr. Abbas Türnüklü, olası bir antlaşma durumunda eğitim programında yapılması gereken on temel çalışmayı özetledi. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğrenciler ve öğretmenler arasında işbirliğinin geliştirilmesine, Türk ve Rum öğrencilerin eşzamanlı olarak sosyal ve duygusal yeterliklerinin ve anlaşmazlık yönetim becerilerinin geliştirilmesine, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençlerin birlikte yer aldığı çocuk ve ergen dizilerinin çekilmesi ve televizyonda gösterilmesine işaret eden Prof. Dr. Türnüklü, Türk ve Rum öğrencilerin birbirlerinin dillerini en az A2 seviyesinde öğrenmelerinin önemini vurguladı.

Ardından söz alan Doç. Dr. Şenel Hüsnü Raman,  iki toplum arasında oluşan ve varolan önyargıların üstesinden nasıl gelinebileceğini dile getirerek, anlamlı temas kurmanın önemini vurguladı. Kıbrıs adasında yapılan çeşitli bilimsel araştırmalardan söz eden Doç. Dr. Raman, karşılıklı düşmanlık duygularının üstesinden gelinmesinin gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Sıtkıye Kuter ise yaptığı konuşmada, eğitim sistemi sıralamasında ilk 15’te yer alan ülkelerin eğitim sistemlerinin örnek alması gerektiğini dile getirerek farklılığı, karşılıklı saygıyı, insan haklarını, demokrasiyi benimseyen bir eğitim sistemine gereksinim olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kuter, iki toplumun eğitim sistemlerinin bir üst kurum tarafından yönetilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Son olarak söz alan Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek de, dile getirilen tüm düşüncelere katıldığını belirterek, eğitim sistemini düzenlerken gerçeklerden ve zor konulardan kaçınılmamasına ve gerçeklerle yüzleşerek sorunların çözülmesinin gerektiğine işaret etti. Panel, dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.  

img_0774.jpg