Murat Aslan

Girne'de ibadete açık olan St. George Kilise'nin duvarına, Kıbrıs Rum kesiminde Kıbrıslı Türklere karşı fanatik ve faşist düşüncelerle bilinen unsurların isimlerin yazılması tepkiyle karşılandı.

Girne'de mahkemelerin karşı tarafında bulunan kilisenin ikinci katındaki bir pencerenin altına yazılan yazılar, şaşkınlık yarattı. İbadete açık olan kilise duvarına, terör örgütü EOKA ile Rum
tarafındaki milliyetçi unsurların isimlerinin duvara yazıldığı görüldü.

Kilise duvarına belirgin bir şekilde EOKA yazıldığını görenler, hayretler içinde kaldı. Kilise duvarındaki yazıları fark eden bir kişi, duvarın fotoğrafını çekerek facebook hesabından paylaştı.

Fotoğrafta, EOKA yazısının yanı sıra, maçlarında sık sık olaylar çıkan futbol kulübü "Omonia" ile "Agona" (mücadele) ve "Peka" ifadelerinin de yazıldığı dikkat çekiyor.

1-415.jpg

"Kıbrıs mücadelesi siyasi komitesi" kısaltılası olan Peka, EOKA'yı siyasi açıdan desteklemek için 1956'da kurulmuş bir örgüt.

İbadete açık bir kilisenin duvarına, Rumların aşırı fanatik unsurların isimlerinin yazılması, "Güney Kıbrıs'tan ibadet için KKTC'ye geçen Rumların arasına ELAM'cılar karışıyor" görüşlerini kuvvetlendirdi.

KKTC'deki kiliselerde özgürce ibadet edebilen Rumların çok rahat girip çıktığı kilisenin duvarına, Kıbrıslı Türklere saldırı ile isimler, bilinen unsurların isimlerin yazılması, ibadet özgürlüğünün bazı kesimlerce suistimal edildiği şeklinde de değerlendirildi.