Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

Geçtiğimiz ay 18 Ocak tarihinde Mehmet Güven’in yaşadığı garip olay bir çok garip durumu da beraberinde getirdi.

Mehmet Güven isimli vatandaş ait olan Citroen C5 marka aracın seyir halindeyken yanması ve ardından yaşananlar vatandaşı çileden çıkartmasına karşın aracın sahibi Güven Ailesi markayı suçlarken, Citroen ise olayla ilgili kendi ihmallerinin olmadığını söylüyor.

Bir kaç gündür sosyal medya üzerinden de tartışılan ve halk arasında ikilik yaratan olayı yaşayan taraflar yaşadıklarını GÜNDEM KIBRIS’a anlattı.

Yaşadıkları olayla ilgili mağdur olduklarını söyleyen ve Güven ailesi olayı şöyle anlatıyor:

Araç sahibi Mehmet Güven 18 Ocak tarihinde Limasol’dan Lefkoşa’ya doğru seyrettikleri sırada trafikteki diğer araçlar tarafından uyarıldığını ve bu uyarıları dikkate alarak durduğunu söyledi. Aracından indiği esnada motor kaputundan dumanlar yükseldiğini gören Güven Ailesi, motor kaputunu açtıklarında arabanın motorunun alev aldığını söyledi.

Aile yaşanan ciddi olay sonrasında kıl payı yara almadan kurtuldu. Yanan araç ise Rum itfaiyesinin müdahalesiyle birlikte söndürülse de motor kısımı dahil aracın büyük bir kısmı küle döndü ve kullanılamaz bir hale geldi.

Yaşanan kötü olayın ardından Rum polisi tarafından sınıra bırakılan yanan araç ailenin arabayı satın aldığı firmaya bildirmesinin ardından olay yılan hikayesine dönen bir hal aldı.

1-229.jpg

AİLE CİTROEN DİSTRİBÜTORÜ ASEL GRUBU SUÇLU GÖRÜYOR

Olayın ardından ilk anda arabanın alındığı Asel Grup firması ile iletişime geçtiklerini aktaran aile, yaşadıkları olayı onlara da anlattıklarını Citroen yetkililerinin de arabayı sınırdan alarak garajlarına çektiklerini söyledi.

Olaylar garajdaki incelemenin ardından kör düğüme döndü. Citroen’in aracı garaja çekmesinin ardından bir gün içerisinde tekrar aile ile bağlantıya geçen yetkililer, araç üzerinde gerekli incelemelerini yaptıklarını ve fotoğraf yoluyla Fransa’daki Citroen merkezine de danışıldığını söyledi. Yapılan incelemeler sonucunda aracın herhangi bir mekanik arızadan dolayı yanmadığını dile getiren yetkililer, arabanın dış etkenler veya bir sabotaj sonucunda yanmış olabileceğini söylediler.

Citroen’den ummadıkları bir cevap alan ve kendilerine Citroen’in yaptığı incelemeye dair hiç bir yazılı rapor sunmadığını söyleyen Güven Ailesi bu araştırmanın gerçekleri yansıtmadığını ve araçlarının teknik bir arıza sonucunda yandığını iddia etti.

“ARAÇ FULL SİGORTA DEĞİL”

Konuyla ilgili konuşan GÜNDEM KIBRIS’a konuşan Güven Ailesi, araçlarının full sigorta olmadığını ve kimsenin aracını full sigortalatmak zorunda olmadığını söylese de Rum tarafı ve KKTC’de sigortalarının var olduğunu aktardı. Arabalarının bakımlarının ve servislerinin eksiksiz olarak günü gününe yapıldığını söyleyen aile aracın dış etmenler tarafından yanmasına ihtimal vermiyor. Araçlarının hiç bir sorunu olmadığını aktaran Güven Ailesi, arabanın Asel Citroen tarafından yapılan servislerinde oluşan herhangi bir teknik hatanın bu duruma yol açabileceğini ve yangının mekanik arıza sonucu çıktığı iddiası üzerinde duruyor.

RUM POLİSİNİN RAPORU AİLEYİ HAKLI GÖSTERİYOR

Yaşanan olayın ardından Citroen’den verilen cevabı haklı bulmayan Güven Ailesi, Rum kesiminde olayın yaşandığı Köfünye Köyü’nün polis karakoluna gitti. Olayla ilgili Rum polisinin araştırma başlattığını kaydeden aile, Rum polis ve itfaiyesinin bir ay gibi bir süre süren geniş araştırmasının ardından kendilerine geri döndüğünü ve kendilerine Rum polisi tarafından verilen raporda arabanın dış etmenler tarafından değil, arabanın yaptığı bir arızadan dolayı yandığı söylendi. Bunun üzerine Rum polisinden alınan raporla tekrar yetkili firmaya giden aileye, firma tarafından kendi araştırmalarının aksi yönde olduğu söylenerek, konuyla ilgili başka bir şey yapamayacakları bildirildi.

5-069.jpg

AİLE FRANSA’DAN GELECEK CEVABI BEKLİYOR

Yaşanan bütün bu olaylar çerçevesinde Citroen Asel’den bekledikleri cevabı alamayan ve bir sonuç elde edemeyen Güven Ailesi, Rum polisi tarafından hazırlanan raporu Citroen’in Fransa’daki ana merkezine incelenmesi üzerine gönderdiğini söyledi. Şu an için herhangi bir hukuki girişimde bulunmayan aile Fransa’daki ana merkezden kendilerine verilecek cevabı beklediklerini aktarırken, Fransa’dan gelecek cevaba göre hareket edeceklerini dile getirdi.

ASEL GRUP İSE TÜM SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Yaşanan olayla ilgili GÜNDEM KIBRIS’a açıklamalarda bulunan Asel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atay Cafer Ürel, Citroen gibi bir dünya markasının Kuzey Kıbrıs’taki temsilcisi olduklarını ve dolayısıyla Fransa’daki ana merkezin kararlarını uygulamak zorunda olduklarını söyledi.

Konuyla ilgili ilk günden itibaren bilgileri olduğunu dile getiren Ürel, yanan aracın Citroen ekiplerince Rum tarafından alınarak Kuzey Kıbrıs’taki servis merkezlerine getirdiklerini, gerekli incelemeleri yaptıklarını ve Fransa’daki ana merkezlerine de konuyu aktardıklarını söyledi. Fransa ile de yapılan görüşmelerde aracın dış etmenler tarafından oluşan bir muhtemel yangınla yandığı sonucunun ortaya çıktığını söyleyen Atay Cafer Ürel, Citroen markası ve firmasının bu yangından dolayı sorumlu tutulamayacağını dile getirdi.

“TEKNİK BİR ARIZA VEYA İMALAT HATASI OLSAYDI SORUMLULUĞU ÜZERİMİZE ALIR, KİMSEYİ MAĞDUR ETMEZDİK”

Mehmet Güven isimli vatandaşa ait Citroen C5 marka aracın bilgilerin ve kayıtların kendilerinde ilk günden bugüne kadar günü gününe tutulduğunu söyleyen Asel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atay Cafer Ürel, araç konusunda bazı bilgilendirmelerde bulundu.

Aracın kendilerinden 0 km olarak alındığını doğrulayan Ürel, Citroen tarafından araçlara 2 yıl süreyle motor garantisi verdiklerini ve söz konusu Güven Ailesi’ne ait aracın 18/11/2011 tarihinde garantisinin bittiğini dile getirdi.

Söz konusu aracın servislerinin kendi firmalarına ait Citroen tarafından yapıldığını da doğrulayan Atay Cafer Ürel bu tür olaylarla ilgili olarak, garanti kapsamında olsun veya olmasın teknik bir arıza veyahut herhangi bir imalat hatası yaşanması halinde muhakkak surette Citroen markası ve firmasının sorumluluğu kendi üzerlerine alarak müşterilerini hiç bir şekilde mağdur etmeyeceğini hatırlattı.

Ürel yanan araçla ilgili olarak ise bu olayın Citroen ana merkezinin görüşünün hiç bir şekilde teknik bir nedenle değil, bir dış etkenle gerçekleştiği şeklinde olduğunu söyledi. KKTC veya herhangi bir ülke bayisinin Citroen markasını temsil ettiğini hatırlatan Ürel, son karar mekanizmasının Fransa merkez olduğunu ve kendilerinin merkezden verilen direktiflere uymak zorunda olduklarını dile getirdi.

6-036.jpg

“HEM ARACINI SİGORTALAMIYOR HEM DE TAZMİNİNİ BİZDEN BEKLİYOR”

Yanan araçla ilgili olarak kendilerinin yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydeden Atay Cafer Ürel, garanti süresinin dört yıla yakın bir süredir bitmiş olmasına karşın aracını sigorta etmeyen kişinin teknik bir arıza olmadan yanan arabasının tazminini Citroen’den beklemesinin yanlış olduğunu söyledi.

“Daha önceleri arabalarını sigortalattıkları şirkete gidip, ‘Ben zaten arabamı 4-5 yıldır sizden sigortalıyordum’ beni geriye dönük olarak tazmin edin diyebilir” diyen Ürel, Güven Ailesi’nin savunduğu düşünceyi doğru bir davranış olarak bulmadığını aktardı.

“YARGISIZ İNFAZA MAĞRUZ KALIYORUZ”

Güven Ailesi’nin konuyla ilgili Fransa’daki Citroen merkezine başvurduğunu da söyleyen Atay Cafer Ürel, kendilerine oradan da muhakkak gereken bilginin verileceğini aktardı.

Ürel, yaşanan üzücü olayla ilgili yargısız infaz edildiklerini söyleydi. Atay Cafer Ürel açıklamasına devamla olayın Rum tarafından gerçekleştiğini hatırlatarak, “Aracın eksozuna herhangi bir madde konmuş veyahut çok az bir ihtimalle sabote edilmiş ve bu yangın bu sebeble çıkmışsa neden biz bu kadar sorumlu tutuluyor ve yargısız infaza mağruz kalıyoruz” şeklinde konuştu ve takdiri Kuzey Kıbrıs halkına bıraktığını söyledi.

2-230.jpg

3-153.jpg