Yeni yasayla kiralık ve klasik araçların plakaları değişiyor. Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü’nde Kasım 2015’te yürürlüğe giren değişiklikle Z plakalı araçlar için Z harfinin araç kayıt numarasının arkasına eklenmesini ve plakanın beyaz zemin üzerine siyah renkte harf ve sayılardan oluşmasını sağlayan tüzük değişikliğinden sonra yeni plakalı kiralık araçlar trafikte yer aldı.

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin aldığı bilgiye göre 2016 yılının aralık sonuna kadar tüm kiralık araç şirketleri kiralık araçlarının plakasını değişecek. Yeni plakanın zemini beyaz, rakamları siyah olacak, daha önce başta olan “Z” harfi de sona gelecek. 

Klasik araçların plakası da değişti

Aynı yasayla klasik araçların da plakalarının değiştiği öğrenildi. Bundan böyle klasik araçların plakasının zemini siyah, yazıları metalik olacak. 

Ocak ayında yürürlüğe girdi, yılsonuna kadar mühlet verildi

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir yetkili, yasal düzenlemenin yapıldığını, yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığını kaydetti. Değişikliğin Ocak ayından itibaren başladığını, ancak 2016 yılının Aralık sonuna kadar süre verildiğini belirten yetkili, kiralık araç şirketlerinin mali yapılarının dikkate alınmasından ötürü, o tarihe kadar plakalarını değiştirmeyenlere yasal işlem yapılmayacağını ifade etti.

Bu yasaların Emniyet Komisyonunca alınan karar ve öneriler üzerine yapıldığını söyleyen yetkili, görüş ve önerilerin gitmesinin ardından İçişleri Bakanlığı, Karayolları Dairesi Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla ortak alınan karar neticesinde hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.
Gerekçe uyumlaştırmak…

Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesi şöyle ifade edildi:  

“19.11.2015 tarihli ve R.G.168, A.E. 740 sayılı ‘Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Tüzüğü’nde’ kiralık motorlu araçların plakaları ile ilgili yapılan değişiklikle bağlantılı olarak uyumlaştırmanın sağlanmasını amaçlayan düzenlemeler yer almaktadır.”