Faaliyetlerini Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Kıbrıslı Türk Üye Ofisi, KKTC Cumhurbaşkanlığı bünyesinde sürdüren DNA laboratuarının ülkeyi uluslararası platformlarda başarıyla temsil ettiği kaydedildi.

DNA Laboratuarı’ndan yapılan açıklamaya göre, laboratuar, Uluslararası Adli Genetik Derneği tarafından Polonya’da düzenlenen 26’ncı ISFG Kongresi’nde temsil edildi.

DNA Laboratuarı Yöneticisi Dr. Cemal Gürkan’ın ISFG delegesi olarak katıldığı kongrede Kayıp Şahıslar Komitesi projesi çerçevesinde laboratuarda sürdürülen çalışmaların özetlendiği bir sunum yaptı.

DNA Laboratuarı, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü ile İspanya’daki Santiago de Compostella Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü ortaklığında gerçekleştirilen uluslararası bilimsel bir çalışmanın sunulmasına katkı koydu.

Her iki sunum da Uluslararası Adli Bilim: Genetik Ek Serileri dergisinin 2015’de yayımlanacak özel sayısında kongre makalesi olarak yer almak üzere davet aldı.

AKRABALIK TESTLERİ ÇALIŞMASIYLA İLGİLİ SERTİFİKASYON SÜRECİ TAMAMLANDI

DNA Laboratuarı, uluslararası dıştan kalite temini programı olan ve ISFG İngilizce Konuşanlar Çalışma Grubu, Akrabalık Testleri Çalışması 2015 ile ilgili sertifikasyon sürecini de başarıyla tamamladı.

Kopenhag Üniversitesi’nin Adli Tıp Bölümü tarafından yürütülen bu akrabalık testleri çalışması çerçevesinde aralarında DNA Laboratuarı’nın da bulunduğu 64 uluslararası adli genetik laboratuarına tanımlanmamış kan örnekleri gönderildi.

DNA ANALİZ METODLARINA ULUSLARARASI DIŞTAN KALİTE TEMİN GÜVENCESİ

Çalışmaya katılan her bir laboratuarda örnekler arasındaki akrabalık ilişkileri irdelenmesi amacıyla çeşitli DNA profillendirilme işlemleri yaptı ve ilgili istatistiki hesaplamaların ardından elde edilen sonuçları rapor etti.

DNA Laboratuarı’nda bu örneklerin her birinde gerçekleştirilen iki adet farklı otozomal STR ve uygun durumlarda Y-kromozomsal STR analizleri sonrası sunulan raporda mükemmel sonuçların elde edilmesiyle laboratuarda şu anda KŞK projesi için kullanılan tüm DNA analiz metotları uluslararası dıştan kalite temini güvencesi altına alınmış oldu.

YENİ METODLARIN İNCELENDİĞİ ORTAK ÇALIŞMA DA YAYIMLANDI

DNA-bazlı kimliklendirmelerde de kullanılabilecek yeni metotların irdelendiği diğer bir ortak çalışmada edilen sonuçların yer aldığı diğer bir akademik makale ISFG resmi yayın organlarından Uluslararası Adli Bilim: Genetik dergisinde kısa bir süre önce yer almıştı.

Ortak çalışmaya KKTC DNA Laboratuarı, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Bölümü ve Federal Soruşturma Bürosu Anti-Terör ve Adli Bilim Araştırma Ünitesi gibi kurumlar katılmıştı.