Özlem Çimendal

Son yıllarda ülkede artış gösteren adli olaylara her gün bir yenisi daha eklenmeye devam ediyor. Her yıl düzenli olarak yayınlanan KKTC Mahkemeleri Faaliyet Raporları’nın 2016 sonuçları henüz açıklanmamasına rağmen bulunduğumuz Ekim ayın ilk 15 günlük diliminde işlenen suçlardaki artış korkutuyor.

15 günlük sürede “uyuşturucu” suçunda korkutucu artış

Ekim ayının 15 günlük sürecinde işlenen suçların büyük bölümünü uyuşturucu tasarrufu ve satışı oluştururken, onu “Hırsızlık, vahim zarar, kundaklama ve soygun” suçları izledi.

KKTC’de uyuşturucu ile mücadele konusunda yapılan yoğun çalışmalara rağmen, uyuşturucu suçunun önüne geçilemiyor. Her gün farklı bir yöntemle gerçekleştirilen uyuşturucu tasarrufu ve ticareti suçları endişe verici boyuta ulaşıyor.

Kamu görevlileri de suçlara karıştı

Suçlardaki tırmanışla dikkat çeken 2016 Ekim ayının 15 günlük süreci kapsamında işlenen suçlar arasında bir diğer dikkat çeken unsur ise kamu görevlerinin de suçlara karışmış olması.

Hemşire “özel hayatın gizliliği”ni ihlal etti

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ameliyat esnasında “özel hayatın gizliliğini” ihlal suçundan bir hemşire hakkında işlem başlatılırken, işlenen suç da vatandaş tarafından tepki görerek, kamu kuruluşlarına güven kaybı yaşanmasına neden olmuştu.

Gümrük memuru yasa dışılık ithamıyla yargılanıyor

Yine Lefkoşa’da tasarrufunda 600 kilo kaçak et bulunan zanlı ve ona eti ülkemize geçirmesi için yardım ettiği iddia edilen Gümrük Memuru tutuklanarak mahkemeye çıkarılırken, bir kamu görevlisinin yasa dışı icraatlarla mesleğini suiistimal ettiği iddia edildi. 

Uyuşturucuda ilginç yöntemler tespit edildi

Uyuşturucu suçlarında alışılmış yöntemlerin dışında en dikkat çekenleri ise şampuan kutusunda ve makatta tespit edilen maddeler dikkat çekti. Yine alınan bir ihbar üzerine Ercan Havaalanı’nda uyuşturucu getireceğinden şüphelenilen zanlı ve meseleyle ilgisi görülen 3 kişinin tutuklanmasıyla gelişen uyuşturucu soruşturması Türkiye’ye kadar uzandı.

Çalıştıkları yerleri, kuyumcuları ve ev soydular

Ekim ayı içerisinde Lefkoşa’da faaliyet gösteren “Gülsev Market” isimli işyerinin kapısını kırarak içerden muhtelif markalarda sigara çalınırken, eve girerek toplam değerleri 21 bin 600 TL olan altın yüzük, kolye ile bilezikleri çalan ve aleyhine “Geceleyin ev açma”, “Hırsızlık” ve “Kasti hasar” suçlarından dava getirilen sanık, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 ay hapse mahkum edildi.

“Bularak sirkat”ten de yakalanan oldu

Bir diğer hırsızlık olayında Lefkoşa’da müşterisi olduğu spor salonundaki soyunma odasında diğer müşterilere ait paraları çalan zanlı tutuklanarak mahkeme huzuruna çıkarıldı. Lefkoşa’da dolaşırken yerde bulduğu alyansı kuyumcuya satarak “bularak sirkat” suçunu işleyen bir başka zanlı teminata bağlanmak üzere mahkemeye çıkarıldı.

Lefkoşa’da 10-15 Eylül tarihleri arasında meydana gelen kuyumcu soygunları ile Ercan Havaalanı ve Girne’de gözaltına alınan tümü İran uyruklu zanlılar mahkeme huzuruna çıkarıldılar.

15 günlük süreçte uyuşturucu suçları patladı

Ekim ayının ortalarına kadar olan süreçte ülkede uyuşturucu suçlarında ise kimyasalların ağırlık kazandığı görülürken, eroin türü uyuşturucunun da olması dikkat çekti.

Uyuşturucu suçlarının büyük bölümünün havaalanında gerçekleşti. Her gün farklı bir yöntemle gerçekleştirilmeye çalışılan uyuşturucu ticaretinin en dikkat çekenleri ise şampuan şişesi ve makatta uyuşturucu bulunması oldu.

Detektör köpekler başarılı oldu

Farklı yöntemlerle ülkeye sokulmak istenen uyuşturucu türlerinin tespitinde ise detektör köpeklerin başarısı göz doldurdu.

Ev baskınları da yapıldı

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme ekiplerinin evlere düzenlediği baskınlarda ise 5 eve baskın düzenlenerek, uyuşturucu ticareti ile alakalı olan başka isimlere de ulaşıldı. Yine Ekim ayında havaalanında yakalanan uyuşturucularla ilgili bağlantılara da ulaşıldı. Uyuşturucu suçlarının tespitinde ihbarlar da belirleyici oldu.

İlginç suçlar da işlendi

Ekim ayı içerisinde işlenen bir başka hayret uyandıran suç ise “sahte hekim”lik oldu. Girne’de bir apartmanda muayene açarak doktorluk yapan PetrSergeev, “Kayıt Dışı Hekimlik ”suçundan gözaltına alındı.

Bir başka farklı suç olarak ise Mağus’a bölgesinde dolaşan bir turistin askeri yasak bölgeyi görüntülemesi ile yaşandı.

Vahim zarar, ateşli silah ve darp

Ekim 2016 ayı ortasına kadar olan süreçte işlenen diğer suçları ise trafik ve cinsel suçlar, kasti hasar, ateşli silah suçları ve darp oluşturdu.