Duygu Alan

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Selin Bardak Özcem, Ensefalit hastalığı (beyin iltihabı) ile ilgili kamuoyunu aydınlatacak bilgiler verdi.

Hastalıkta erken tanı ve tedavinin hayati önem taşıdığını söyleyen Dr. Özcem, tedavisi geciktiğinde Ensefalit hastalığının kişiyi ölüme kadar götürebildiğini belirtti.

Dr. Selin Bardak Özcem, Ensefalit hastalığının tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de görüldüğünü, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde nöroloji hekimleri ile enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının birlikte takip ettiği Ensefalit vakalarının olduğunu söyledi.

KKTC’de de Ensefalit vakaları var

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı  Dr. Selin Bardak Özcem,  Ensafalit hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görüldüğünü açıkladı.

Dr. Selin Bardak Özcem, KKTC’de istatistiklerin yeterli olmamasından dolayı hastalığın sıklığı ile ilgili olarak net bilgi verilemesinin mümkün olmadığını ancak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde nöroloji hekimleri ile enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının birlikte takip ettiği ensefalit vakalarının olduğunu kaydetti.

Sıklıkla menenjitle birlikte görülüyor

Dr. Selin Bardak Özcem,  hastalığın, beynin akut inflamasyonu olup çoğunlukla viral infeksiyon sonucu geliştiğini ve sıklıkla menenjitle birlikte görüldüğünü söyledi.

Ensefalitlerin otoimmün veya bağdoku hastalıkları gibi non enfeksiyöz sebeplerle de ortaya çıkabileceğini kaydeden Dr. Selin Bardak Özcem,  viral Ensefalitlerin en sık sebebinin Herpes simpleks virüsü (HSV) olup enterovirus,  Sitomegalovirus (CMV), su çiçeği, kızamık gibi virüslerle de oluşabildiğini belirtti.

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Selin Bardak Özcem,  Ensefalit hastalığının her yaşta, her mevsimde ve her iki cinsiyette ortaya çıkabildiğini, klinik bulgular arasında ise baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş yüksekliği gibi meningeal inflamasyon belirtilerine ek olarak bilinç bulanıklığı, hafif letarjiden konfüzyon ve komaya kadar ilerleyebilen bilinç düzeyi değişiklikleri ile karakterize olduğunu dile getirdi.

Ensefalit hayatı tehdit ediyor

Hastalığın tanısı, beyin omurilik sıvısının (BOS) mikrobiyolojik ve biyokimyasal incelemeleri sonucunda koyulduğunu açıklayan Dr. Selin Bardak Özcem,  “BOS bulgularına göre etkeni tahmin etmen mümkün değildir, moleküler testler ile etkenlerin bazıları saptanabilir. Ancak Ensefalitlerin tanısı genelde klinik ve BOS bulguları ile koyulur” dedi.

Dr. Selin Bardak Özcem,  Ensefalit’in hayatı tehdit eden bir enfeksiyon hastalığı olduğundan Ensefalit hastasının hastaneye yatırılarak, gerekirse yoğun bakım şartlarında izlenerek tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.

Erken tanı hayat kurtarıyor

Erken tedavinin önemine de işaret eden Dr. Selin Bardak Özcem,  “Herpes simpleks haricindeki viral Ensefalitlerde etkin antiviral tedavi yoktur. Herpes simpleks Ensefalitinde antiviral tedaviye erken başlamak, sağ kalım açısından çok önemlidir” diye konuştu.