KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklamaya göre, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde İstanbul’da düzenlenen etkinlikler, Taksim Meydanı Atatürk Anıtı’nda başladı.

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer ve Başkonsolosluk personeli, İstanbul’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kıbrıs gazileri ve sivil halkın yoğun ilgi gösterdiği belirtilen törende, 1. Ordu Komutanlığı’na bağlı bando eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu.

Tören, Yönlüer’in yaptığı konuşmanın ardından sona erdi.

RESEPSİYON

Dün ayrıca CVK Park Bosphorus Otel’de kuruluş yıldönümü resepsiyonu gerçekleştirildi.

Resepsiyona, İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar, Harp Akademileri Komutanı Tahir Bekiroğlu, 3. Kolordu Kolordu Komutanı Korgeneral Erdal Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Pakistan Başkonsolosu, Güney Kore ve İran Konsolosları ve çok sayıda davetli katıldı.

Başkonsolos Yönlüer ve İstanbul Valisi Şahin’in konuşmalarıyla başlayan resepsiyonda, KKTC Kültür Dairesi’ne bağlı halk dansları ekibi gösteri sundu.

Etkinlikte, Başkonsolos Yönlüer, İstanbul Valisi, 1. Ordu Komutanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş birlikte “Cumhuriyet Pastası” kesti.

Resepsiyonda sahne alan Kıbrıslı Türk sanatçı İpek Amber, Kıbrıs şarkıları seslendirdi.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ayrıca her yıl olduğu gibi bu yıl da Boğaziçi Köprüsü’ne 3 gün süreyle dev KKTC ve TC bayrakları asıldı.

YÖNLÜER: “DEVLETİMİZİN 32’İN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN”

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer, Taksim Meydanı Atatürk Anıtı’nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin hakkını kullanarak ilan ettiği, geleceğinin teminatı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. yıldönümünü kutlayarak, törene katılanlara teşekkür etti.

Konuşmasına Ulu Önder Atatürk’e saygı ve minnetlerini sunarak başlayan Yönlüer, en karanlık yıllarda Atatürk’ün ilke ve devrimlerinden şaşmayan Kıbrıs Türk halkının onun çizdiği yolda yürümeye ant içtiğini kaydetti.

Yönlüer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin; zulüm ve haksızlıklara karşı büyük bir fedakârlık gösteren halkın bağımsızlık ve egemenliğe olan inancı sonucu kurulduğunu ifade ederek, Milli Mücadele Lideri Dr. Fazıl Küçük ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve dava arkadaşlarını minnet, şükran ve rahmetle andı.

Yönlüer, Kıbrıs Türk halkının verdiği varoluş mücadelesini Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş liderliğinde taçlandırdığını da belirtti.

Yönlüer konuşmasında şunları ifade etti:

“15 Kasım 1983’te devletine kavuşan Kıbrıs Türk halkı, hiçbir haklı nedene dayanmayan ambargolar altında olmasına rağmen, gerek ticari ve iktisadi alanda, gerekse sosyal, kültürel ve siyasi alanda dünyadan kopmayarak her geçen gün kalkınmaya devam etmektedir.

Devletinin 32. yılında Kıbrıs Türk halkı; 300 bin nüfusu, 10 bin Dolar’ın üzerinde milli geliri, 2 milyar Dolar bütçesi, nüfusunun yüksek eğitim düzeyi, uluslararası tanınan 11 üniversitesi ve kendini defalarca ispatlamış demokrasisiyle ileriye güvenle bakmaktadır. Unutulmamalıdır ki devlete ve geleceğe olan bu güvenin teminatı, Anavatan Türkiye’nin hiçbir zaman esirgemediği maddi ve manevi desteğidir.

Bu vesileyle, Anavatan Türkiye’ye mücadelemizin her aşamasında yanımızda olduğu için şükranlarımızı sunarım. Son dönemde hayata geçirmekte olduğu dev projelerle bölge barışı ve istikrarına da katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bunun somut örneği de asrın ‘Barış Suyu’ projesidir.”

Yönlüer, müzakere sürecine değinirken, “Kıbrıs Türk halkı olarak, adada adil ve kalıcı bir anlaşmaya varılması hususundaki iyi niyetli ve yapıcı tutumumuzu sürdürmekle beraber, bizlere düşen ülkemizin gelişiminin sürdürülebilir kılınması için elimizden geleni yapmaktır. Bunlardan en önemlisi de birlik ve beraberlik içinde olmaktır” dedi.

Kıbrıslı Türklerin, her koşulda geleceğe umutla bakacak ve tarihin tüm evrelerinde olduğu gibi, kendi ayakları üzerinde gururla durabilen, Büyük Önder Atatürk’ün ilkeleri ışığında daha çağdaş, daha demokratik ve daha refah içinde bir halk olma mücadelesini sürdüreceğini ifade eden Fahri Yönlüer, Türkiye’nin yetkililerine ve halkına teşekkür etti; şehitleri rahmet, gazileri minnetle andı.