SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ MAHKEME KARARLARINI ÇİĞNİYOR!
Devlet kuruluşu Sosyal Sigortalar Dairesi, mahkeme kararlarını uygulamayarak, vatandaşları mağdur ediyor. Mahkeme kararıyla tahsil etmesi gereken işçilerin sosyal sigorta yatırımlarını, bazı işverenlerin inisiyatifine bırakan Sosyal Sigortalar Dairesi, mahkeme kararlarını çiğnemiş oluyor.

Rana SARRO

KKTC’de toplam 18 bin 500 kayıtlı çalışan Sosyal Sigorta primleri yatırılmadığı için mağdur olurken, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin de, mahkeme kararlarını uygulamayarak, vatandaşları mağdur ettiği öğrenildi.
Devlet kuruluşu Sosyal Sigortalar Dairesi, iş yerlerinde tespit ettikleri çalışanların dahi sosyal sigorta kayıtlarının yapılmamasına seyirci kalıyor. Daire’ye yapılan şikayetler üzerine, uzun süreçler sonunda mahkemeye sevk edilen işverenler aleyhinde çıkan mahkeme kararları ise Devlet Dairesi tarafından çiğneniyor.

SOSYAL GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMAYA SEYİRCİ KALINIYOR
Evrensel Gazete’den Rana Sarro’nun haberine göre, Sosyal Sigortalar Dairesi ekipleri tarafından, zaman zaman iş yerlerine gerçekleştirilen ziyaretlerde, çalışanlar tespit ediliyor, kimlik bilgileri alınıyor, ancak bu emekçilerin yıllarca yatırımlarının yapılmamasına seyirci kalınıyor.

İŞÇİLERİN İHBARLARI DİKKATE ALINMIYOR
Çalışanlar tarafından Daire’ye yapılan yazılı şikâyetler ise dikkate alınmıyor. Gazetemize gelen ihbarlara göre, bazı çalışanların daireye yaptığı şikayet dilekçeleri kaybolurken, tekrardan Daire’ye verilen dilekçeler ve çok sayıda işçinin ihbarları üzerine ise, Daire konuyu mahkemeye sevk etmek zorunda kalıyor.

SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ MAHKEME KARARINI UYGULAMIYOR
Mahkeme sürecinin ardından, işverenler hakkında çıkan Mahkeme kararına rağmen, Sosyal Sigortalar Dairesi, kaçak çalıştırılan işçilerin yatırımlarını yine tahsil etmiyor. Evrensel Gazete’nin edindiği bilgiye göre, Şubat ayında bir işveren hakkında verilen mahkeme kararına rağmen, mağdur işçilerin yatırımları Daire tarafından halen tahsil edilmiyor.

KURUM BATIYOR
Mahkeme kararlarını uygulamayarak, vatandaşların mağdur olmasına göz göre göre seyirci kalan Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 17 belediyeden 79 milyon 8 bin 563 TL, özel sektörden ise faizi dışında 500 milyon TL’nin üzerinde alacağı var. Dairenin bankalara, 100 milyon, İhtiyat Sandığı’na faizi ile 150 milyon, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ise 200 milyon TL borcu bulunuyor. Dairenin yıllık açığı ise 117 milyon TL.

İŞVERENLERDEN RÜŞVET ŞÜPHESİ
Sosyal Sigortalar Dairesi’nin, Mahkeme kararlarını aylar geçmesine rağmen tahsil etmemesi, bir takım şüpheleri de beraberinde getiriyor. İşveren pozisyonundaki kurumların Daire’ye olan işçi yatırım borçlarını ödememesi halinde, dairenin haciz çıkarma yetkisi olduğu halde, işverenlere herhangi bir yaptırım uygulanmaması, vatandaşların aklına rüşvet şüphelerini getiriyor. Evrensel Gazete, yarın toplu ihbar ve şikayetlerin ardından dosyası mahkemeye sevkedilen işverenin adını ve mahkeme kararını açıklıyor

Kaynak: Evrensel Gazete