Gamze Baykur

Mağusa’da 2 yıl önce işyeri önüne Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı açarak “Sahte devletin sahte bayrağını tanımıyorum” diyen ve mahkemelik olan sanık Koray Başdoğrultmacı ile eşi Çinel Sinem Sünel bayrak davasından beraat etti. Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanıkların kendilerine ait iş yeri önüne Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı asmasının herhangi bir yasa tahdında yasaklanmadığını belirtti.

Mağusa’da kendi işyeri önünde 2013 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı açarak “Sahte devletin sahte bayrağını tanımıyorum. Benim bayrağım budur” diyen ve Radyo Mayıs’a bağlanarak KKTC devletine karşı aşağılayıcı ve küçük düşürücü sözler sarf ettiği gerekçesiyle mahkemelik olan Koray Başdoğrulmacı ile eşi Çinel Sinem Sünel hakkında verilen karar dün belli oldu. “Uygunsuz tavır ve harekette bulunma”, “İthali lisan” ve “KKTC devletine karşı aşağılayıcı ve küçük düşürücü gösteride bulunma” davalarından 21 Mayıs 2015’te Mağusa Kaza Mahkemesi’nde itham edilen ancak davaları kabul etmeyerek duruşmaya giden sanık Koray Başdoğrulmacı ile eşi Çinel Sinem Sünel her 3 davadan da beraat etti.

SAVUNMA AVUKATI BERAAT TALEBİNDE BULUNMUŞTU…

Sanık Başdoğrultmacı ile eşi Çinel Sinem Sünel aleyhine 21 Mayıs 2015 tarihinden beri devam eden duruşmada İddia Makamı 7’si polis 2’si sivil vatandaş olmak üzere toplam 9 tanık dinletmişti. 8 Haziran 2015 tarihinde ise İddia Makamının davasını kapatması üzerine savunma avukatı Eylem Şerifoğlu, mahkemeye müracaatta bulunarak sanıklar aleyhine getirilen davalar ile ilgili ilk nazarda müdafa yapmalarını gerektirecek bir şahadet bulunmadığından sanıkların müdafaya çağırılmadan beraat etmeleri yönünde talepte bulunmuştu.

“BAYRAK AÇMAK SUÇ DEĞİL…”

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanıkların kendilerine ait iş yeri önüne Kıbrıs Cumhuryeti bayrağı asmasının herhangi bir yasa tahdında yasaklanmadığını belirtti. Kararında KKTC Anayasasının 24. maddesine de değinen Toroslu, Anayasanın 24. Maddesine göre herkesin düşünce ve kanaat özgürlüğüne sahip olduğunu ve kimsenin düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağını belirterek, düşünce suçunun olmadığını açıkladı.

Sanık Koray Başdoğrultmacı’nın “Sahte devletin sahte bayrağını tanımıyorum. Benim bayrağım budur” sözlerini söylemesinin huzursuzluk yaratacak bir davranış olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Toroslu, İddia Makamının, sanıkların ilk nazarda huzursuzluk çıkaracak davranışta bulunmalarını ispat edemediğini ve suç unsurunun yerine gelmediğini vurguladı. Sanıkların aleyhlerine getirilen “Uygunsuz tavır ve harekette bulunma” davasından sanıkları müdafaya çağırmayı gerektirecek suç unsuru ile ilgili şahadetin mahkeme huzurunda bulunmadığını belirten Toroslu, sanıkların beraat etmeleri gerektiğini açıkladı.

“SANIKLARIN İTHAM EDİLDİĞİ SUÇLAR “VATAN HAİNLİĞİ” SUÇUNDAN DAHA HAFİF SUÇTUR.”

Yargıç AyşenToroslu, sanıklar aleyhine getirilen diğer bir davanın, herhangi bir iyi niyet taşımaksızın yıkıcı bir niyetle gösteride bulunmak amacıyla yasalarla kurulmuş KKTC devletinin Cumhurbaşkanına hakaret etme ve KKTC devletine karşı aşağılayıcı ve küçük düşürücü gösteride bulunmak olduğunu anımsattı. Toroslu, sanıkların itham edildiği suçların “Vatan hainliği” suçundan daha hafif bir suç olduğunu dile getirdi. Toroslu, kararının sonunda İddia Makamı’nın davaları ispatlayamadığı ve sanıklar aleyhine getirilen davaların unsurlarının ilk nazarda yerine gelmediğinden sanıkların her 3 davadan da beraat etmeleri gerektiği bulgusuna vardığını belirterek, sanık Koray Başdoğrultmacı ile Çinel Sinem Sünel’i her 3 davadan da beraat ettirdi.