Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) “eğitimde standardın düşmesinin nedeninin yeterli kaynak ayrılmaması ve özelleştirme  politikaları” olduğunu savundu.

BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan yaptığı yazılı açıklamada, devlet okullarında eğitim standardının giderek düşmekte olduğunu söylediğini belirttiği Başbakan Ömer Kalyoncu’yu, eğitimde standardı nasıl yükselteceklerine yönelik politikalarını açıklamaya ve halktan özür dilemeye çağırdı.

Eğitimde standart ve kalitenin giderek düşmesinin nedeninin yeterli kaynağın ayrılmaması ve özelleştirilme politikaları olduğunu belirten Korkmazhan, 2016 bütçesinde eğitim harcamaları için ayrılan payın  geçen yıla oranla düşürülerek yüzde 11.24 olarak saptandığını yüzde 11.24’lük payın yüzde 75’inin ise kâr amacı güden özel okullara aktarıldığını ileri sürdü.

Korkmazhan, “ Devlet okullarına nerdeyse tek kuruşluk bütçe ayırmayan CTP/UBP hükümeti, eğitimde standardın ve kalitenin gittikçe düşmesinin esas sorumlusudur” ifadelerini kullandı.

Bütçenin adil bir şekilde oluşturulmasını, kamusal eğitime ayılan payın arttırılmasını ve özelleştirmeci politikalara son verilerek, Anayasa’nın da öngördüğü şekilde ücretsiz, demokratik ve eşit eğitim anlayışının yerleştirilmesini talep eden Korkmazhan, “kaynak yok” söyleminin gerçek olmadığını savundu.

Korkmazhan . yüzde 85’i kamu sektörüne ve cari harcamalara ayrılan bütçenin daha adil dağıtılarak kaynak yaratılabileceğini kaydederek şu ifadeleri kullandı:

“Ek mesailere her yıl ayrılan 82 milyon TL, 150 civarı müşavire her yıl ayrılan 18 milyon TL, siyasi partilere her yıl yapılan 7 milyon TL ve bunlar gibi daha birçok israf önlenerek kaynak yaratılabilir. TC kökenli şirketlere uygulana 15 yıllık vergi muafiyetine son verilerek, birçok şirkete bağışlanan 100 milyonlarca TL vergi borçları tahsil edilerek, kaçak ekonomi ve zarar beyan edip vergi kaçıran kesimlerin üzerine gidilerek kaynak yaratılabilir. Kaynak vardır ancak niyet yoktur.”