Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’da bir grup avcı, kaçak avlanan kişilerin olduğunu söyleyerek, av korucularının görevlerini yapmadıklarını iddia etti.

Özellikle köylerde neredeyse av ruhsatı çıkaran avcının olmadığını savunan avcılar, devletin önlem almasını istedi.

Büyük av süresince cikla avının yasak olduğunu söyleyen vatandaşlar, bu yasağın kaldırılmasını istedi. Büyük av da cikla vuramayanın keklik, tavşan ve turaç gibi hayvanlara yöneldiğini, bunun da konu hayvanların neslini tüketme noktasına getirdiğini belirten avcılar, ciklanın avının serbest bırakılması halinde bu sorunun ortadan kalkacağını savundu.

Bir avcının en fazla 2 köpek ile avlanmaya çıkabileceğini söyleyen avcılar, bazı avcıların bu kurala uymayıp en az 5-6 köpek ile avlanmaya çıktığını ve diğer avcıların işini zorlaştırdığını belirterek. av korucularının da bu duruma göz yumduğunu ileri sürdü.

Avcılar ne dedi

İlker Tekbıyık: Büyük ve ince av günlerinin azaltılması gerekmektedir, büyük av için 11 hafta çoktur. Çünkü 8’inci haftadan  sonra artık damızlık keklikleri vurmaya başlıyoruz. Turaç zaten neredeyse kalmadı. Büyük avda cikla vurmanın serbest bırakılmasını istiyoruz. Cikla vurulursa kimse keklik veya tavşan peşine düşmeyecek ve bu hayvanların nesli tükenme noktasına gelmeyecek.  Doğadaki pınarların araştırılıp bulunması ve faal hale getirilmesi gerekmektedir. Zirai ilaçların bilinçsizce kullanılması da avın yok olmasında büyük bir etkendir, denetlenmesi gerekmektedir.
 
Mustafa Kahveci: Büyük avda cikla avı serbest bırakılmalıdır. Yasak olduğu için bütün avcılar keklik vb hayvanlara yöneliyorlar ve bu da o hayvanların git gide yok olmasına neden oluyor. Üveyik avının tamamen yasaklanmasını istiyorum. Çünkü bazı kendini bilmez avcılar keklik ve turaç palazlarını vuruyorlar. Köpek sayılarının av korucuları tarafından denetlenmesi gerekiyor. Bazı avcılar beşten fazla köpek ile avlanmaya çıkıyorlar. Devlete buradan bir çağrı yapmak istiyorum; tasarruf ruhsatlarının fiyatı düşürülerek her yıl çıkarttırılsın ve yanında av ruhsatının çıkartılması mecburi edilsin. Bu çok önemli bir husustur. Çünkü av ruhsatı çıkarmayanların takibi bu şekilde kolayca yapılabilir. Ne yazık ki av ruhsatı çıkarmayan avcıların  sayısı, çıkaranlardan oldukça fazladır. Özellikle köy yerlerinde av ruhsatı çıkaran avcı yok denecek kadar azdır.
 
Ahmet Bitirim: En büyük sorun kaçak avlanan kişilerin olmasıdır. Zirai ilaçlar kekliklerin tükenmesine neden oluyor, arpaların içerisine zirai ilaçlar atıyorlar, ben bazen vurduğum ciklayı almak için arpaların yanına gittiğimde başım dönüyor. O derece zirai ilaç var. Büyük avda cikla avlamak ta serbest bırakılsın. Serbest kalması halinde avcılar sadece keklik ve tavşan gibi hayvanlara yönelmeyecek ve o hayvanların sayısında azalma olmayacaktır. Bir avcının en çok 2 köpekle ava gelmesi gerekirken 6-7 kişilik bazı gruplar 30-40 tane köpek ile avlanmaya geliyorlar, hesabını siz yapın. 

Muhsin Alevşimşek: Kaçak avcılık önlensin, gece yarısından sonra bazıları kaçak avlanmaya çıkıyor. Av korucuları ise hiçbir şey yapmıyor, tek yaptıkları şovmenlik. Büyük avda cikla avlama serbest bırakılmalıdır. Bir avcı cikla avladığı zaman diğer hayvanlara yönelme ihtiyacı duymaz. Ama siz ciklayı yasakladığınız zaman avcılar bütün gün tavşan, keklik peşinde koşarlar ve o hayvanların nesli tükenme noktasına gelir.

Bülent Tamavcı:  Bazı avcılar gece 12’den sabaha kadar kaçak olarak avlanıyorlar. Av korucuları da hiçbir şey yapmıyor. Bazı bölgelerde her 30 metrede bir tuzak var, bu güne kadar av korucuları kaç kişiyi yakaladı? İşleri şovdan başka bir şey değil.  Bir avcı avlanmaya en çok 2 köpek ile çıkabilir, ancak özellikle Yenierenköy’den gelen bazı 6-7 kişilik avcı grupları en az 30-40 tane köpek ile  avlanmaya geliyor ve av korucuları da buna göz yumuyor. 

Süleyman Pekri: Büyük avda cikla avlamak yasak, neden böyle bir yasak var? Cikla göçmen kuştur, keklik yerli. Keklik vuracağımıza cikla vuralım ki kekliklerin nesli tükenmesin. Cikla yasak olduğu için avcılar olarak mecburen kekliğe yöneliyoruz.

Recep Hayta: Kapılar açıldı açılalı Kıbrıslı Rumlar gece avına çıkıyorlar, av hayvanları için tuzak kuruyorlar ve kimse bunlara dur demiyor. Bu tuzakları kurmak bize yasak ama Rumlara nedense yasak değil. Vergiyi ödeyen biz, yasak uygulanan taraf yine biz.

Ali Acar: Büyük avda cikla avını yasaklamasınlar, cikla göçmen kuştur, bırakın avcılar cikla vursun. Cikla vurmak yasak olunca avcılar mecburen keklik, turaç ve tavşana yöneliyorlar bu sefer de bu hayvanların nesli tükeniyor.