Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Kurulu toplandı.

KTAMS Merkez Binasında saat 10:30 civarlarında başlayan  35.  Genel Kurul Toplantısı’nda Yönetim Kurulu seçimi de gerçekleştirilecek.

Divan oluşturulmasıyla başlayan toplantı  barış ve demokrasi uğruna şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla devam etti. Ardından KTAMS’ın verdiği mücadeleyle ilgili  bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan çok sayıda konuğun ve KKTC’deki bazı sendika başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıya hiçbir devlet hükümet yetkilisi ile siyasi davet edilmedi. Kaptan siyasileri görmeden mutlu bir gün geçirdiklerini kaydetti.

Toplantıda KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, Türkiye Birleşik Metal İş Sendikası (DİSK)’ten Adnan Serdaroğlu, Güney Kıbrıs’tan PASİLİ Genel Sekreteri Glafkos Hacıpetru, Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek, Türkiye Kamu Emekçileri Eş Başkanı Şaziye Köse  ve Türkiye Sağlık Emekçileri Sendikası Eş Başkanı İbrahim Kara birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından 15 dakikalık ara verildi. Faaliyet ve Mali Raporların okunup aklanmasından sonra yönetim kurulu seçimine geçildi.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan konuşmasında 3 yıl boyunca iktidarın değiştiğini bir çok eylem yapıldığını ancak anlayış ve uygulamaların değişmediğini, CTP-DP hükümetinin UBP’den devraldığı neo-liberal politikaları devam ettirdiğini söyledi.

Ülkenin birleşmesi, insanların göç etmemesi, çalışanların ah etmeden ülkede yaşayabilmesi için mücadele ettiklerini ve mücadele etmeye devam edeceklerini ifade eden Kaptan, halka güzel şeyler vaat ederek seçilenlerin ise koltuğa oturduktan sonra “bizden öncekiler ne güzel ucuz emek yarattı” deyip çalışanların ve üreticilerin daha rahat yaşaması için hiçbir adım atmadığını savundu.

Kaptan, kamu çalışanlarının maaşlarının yüzde 38 oranında düşmesine karşı kendileri mücadele verirken eskiden yanlarında bulunan CTP ile tüzüğünde sosyal demokrat yazan DP’nin ne yazık ki her şeyi ve “AKP’nin dayatmalarının kabulünü”, UBP’den devraldıkları gibi devam ettirdiklerini ileri sürdü.

Ercan’da işletmenin devredilmesi  ve mevcut durum, cezaevi yemekhanesinin özele devredilmesi gibi konularda hükümeti eleştiren Kaptan, yapılanların hiç birinin ne sosyal demokratlığa  ne de sosyalist düşünceye uyduğunu vurguladı.

Mücadeleyi kazanana kadar sokaktan eve girmeyeceklerini belirten Kaptan, “Ya biz  çökeceğiz göç edeceğiz, ya da onlara ne olduklarını nereden geldiklerini hatırlatacağız” diye konuştu.

Kaptan Cumhurbaşkanlığı seçiminde KTAMS olarak  Birleşik Federal Kıbrıs için çalışacak bir adaya destek vereceklerini de ifade etti ve üyelerine de böyle olan adaylardan birini desteklemeleri çağrısı yaptı.

Kaptan’ın konuşmasından sonra konukların konuşmalarına geçildi.

SERDAROĞLU

Birleşik Metal İş Sendikası’ndan (DİSK) Adnan Serdaroğlu konuşmasında Kıbrıs’ta da Türkiye’de de dünyada da sorunun aynı olduğunu, liberal politikaların çalışanlar üzerinde aynı etkiyi yaptığını söyledi.

Türkiye’de metal işçilerinin yaşadığı sıkıntıları anlatan  Serdaroğlu maaşlarının çok düşük olduğunu ve grev haklarının ise bir gecede hükümet tarafından “çalındığını” söyledi. Türkiye’deki hükümeti eleştiren Serdaroğlu, konuyla ilgili yargıdan hala karar çıkmadığını ve üst kurula gitme şanslarının da engellendiğini belirtti.

HACIPETRU

Güney Kıbrıs’tan PASİLİ Genel Sekreteri Glafkos Hacıpetru da konuşmasında KTAMS’ın istediklerine ulaşması temennisinde bulundu.

KTAMS ile iyi bir işbirlikleri olduğunu söyleyen Hacıpetru, tüm amaçlarının ve çalışmalarının Kıbrıs’ın birleştirilmesi doğrultusunda olduğunu ifade etti.

FELEK

Dev-İş Genel Başkanı Hasan Felek de düşük ücretlerle, sendikasız güvencesiz bir şekilde çalışmanın kapitalist düzen tarafından hem Türkiye hem de Güney ve Kuzey Kıbrıs’ta ve tüm dünyada halkalara dayatıldığını belirtti.

Bu dayatmaların kaynağı olduğunu söylediği uluslar arası sermayenin çok güçlü olduğunu kaydeden Felek, verdikleri mücadelenin kolay olmadığını ancak bıkmadan usanmadan yürüyeceklerini ve haklı oldukları için insanca yaşama hakkını elde edeceklerini belirtti.

KÖSE

Kamu Emekçileri Eş Başkanı Şaziye Köse  de dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar  vahşi kapitalizmin insanlar üzerindeki etkisinin aynı olduğunu söyledi. Vahşi  kapitalizmin uygarlığı ve toplumsal var oluşu tehdit ettiğini ifade eden Köse, AKP’nin muhafazakarlık örtüsü ve din sömürüsü altında barbar kapitalizmin temsilciliğini yaptığını savundu ve AKP’yi eleştirdi.

KARA

Türkiye Sağlık Emekçileri Sendikası Eş Başkanı İbrahim Kara da konuşmasında hem Kıbrıs’ta hem de Türkiye’de zenginin çok zengin olduğunu fakirin ise ekmeğe muhtaç olduğunu söyledi. Türkiye’de AKP iktidarında Kıbrıs’ta  da Annan Planı sonrasında bu durumun hızlanarak sürdüğünü kaydeden Kara, Türkiye’de sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin çok düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını sağlık bakanlığının adete taşeron  durumuna geldiğini söyledi.

1428146726.jpg