Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, hükümetin herhangi bir açıklama yapılmadan bozulduğunu, toplumun hükümet ortaklarının hangi noktalarda ayrılık yaşadığını bilmeye hakkı olduğunu ve bu konuda kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini kaydetti.

Kanber, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk toplumunun arttıkça artan sıkıntı ve yıkımlarla yüz üstü bırakıldığını ifade etti.

Toplumun hükümetten bir an önce sorunlar üzerinde yoğunlaşmasını, sağlıktan eğitime, üretimden sosyal güvenliğe, çevresel sorunlara kadar birçok farklı alanda hayatın kolaylaştırılmasını beklerken, akşamdan sabaha hükümetin bozulduğunu ifade eden Kanber, bu bozulmada geçmişten farklı olarak tartışma, görüş, gerekçe ortaya koyma ihtiyacı dahi duyulmadığına dikkati çekti.

Mali-ekonomik protokolün gizli kapılar ardında ele alınmasını en başından beri uygun görmediklerini belirten Mahmut Kanber, halkın ekmeğini, işini, geçimini ve sağlığını ilgilendiren böylesine önemli bir meselenin halkla paylaşılmadan, asgari düzeyde de olsa bilgilendirme yapılmadan sonuçlandırılmasını dün de onaylamadıkları gibi bugün de onaylamayacaklarını bildirdi.

“PROTOKOL KABUL EDİLEMEZ İÇERİKTE…”

Kanber, gerek kendilerine gelen, gerekse de yoğun çaba sonucu ulaştıkları bazı bilgiler doğrultusunda pek çok noktada ve doğrudan insan hayatı ile ilgili konularda protokolün kabul edilmez içerikte olduğunu düşündüklerini savundu.

Kanber şöyle devam etti:

“Mali ve ekonomik protokol öylesine maddeler içeriyor ki ne yönetim, ne üretim kalır, ne de işletme. Orta gelir grupları, esnaf, zanaatkâr diye bir şey kalmaz. Bir tarafta büyüğün de büyüğü sermaye grupları, diğer tarafta da yoksullar ve açlardan ibaret bir toplumla karşı karşıya kalırız.

2009’lu yıllarda mali – ekonomik protokollerle hızlanan bu süreç aynı ruh ve felsefede olan bir yeni protokolle daha taçlandırılmak isteniyorsa, herkesin yapacak bir şeyi olmalıdır. KTEZO üzerine düşeni gerekli şekilde dün olduğu gibi, bugün de yapacaktır.”