Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, bilimsel veriler temelinde olmak şartıyla eğitimde reforma hazır olduklarını kaydetti.

Yazılı bir açıklamayla Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın “2014–2015 eğitim yılında bin 862 öğrencinin başarısız olduğu ve yeni eğitim yılında 2 pilot okulda tam gün eğitime geçileceği” konusundaki açıklamalarına eleştiren Gökçebel, “Eğitimin dinselleşti, metalaştı, niteliksizleştirildi; öğretmenin köleleştirildi; devlet okulları ve buradaki öğrenciler gözden çıkarıldı.. Siz hangi reformdan bahsediyorsunuz” dedi.

Gökçebel, yüzde 10 öğrencinin eğitim sisteminden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı sınıfta kaldığını savundu.

Bakan Berova’nın “eğitimde reformun” neden yılsonunda gündeme getirildi sorusunu soran Gökçebel, “Şu anda tüzükleri, yasaları nasıl çiğneyeceğinizi, yıl sonunda kuralları nasıl değiştireceğinizi mi düşünüyorsunuz Sayın Bakan?” dedi.

Bakanın “Meslek liselerine gidiş oranını artırma” yönünde bir açıklaması olduğunu söyleyen Tahir Gökçebel, “Meslek liselerini talep eden öğrenciler bazı okullara kayıt yaptıramazken, bazı okullar öğrenci azlığı nedeniyle kapanma noktasına gelmiştir. Sistemsizliğin çaresini üretmek yerine konuyu baskılarla çözeceğinizi mi sanıyorsunuz?” ifadesini kullandı.

Tek bir devlet okulunun bütçesi olmadığını ve okulların yasadışı şekilde veliden para talep ettiğini savunan Gökçebel, “Siz bunlardan haberdar değil misiniz Sayın Bakan?” diye sordu.

Özel okulların başlarına buyruk davrandığını da söyleyen Gökçebel, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapanması için hamle yapıldığını savundu. Gökçebel, eğitimde ivedi olarak yapılması gerekenleri bakan göreve atandığında dile getirdiklerini ancak söylediklerinin dikkatte alınmadığını iddia etti.

Yıl içerisinde gerçek anlamda tek bir “Teknik Kurul Çalışması” dahi yapmadığını ileri süren Gökçebel, yıl sonuna kadar hademe, sekreter, öğretmen, muavin, atölye şefi ve müdür ihtiyacının dahi giderilmediğini söyledi.