Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla “Farkındalık Yürüyüşü” düzenledi.

Lefkoşa’daki merkez ilkokul ve anaokulları, ada genelindeki özel eğitim kurumları, engelli örgütleri ve üniversitelerin özel eğitim bölümlerinin katıldığı yürüyüş, Kuğulu Park’ta başlayıp Dereboyu’nda sona erdi. Yürüyüşe katılanlar siyah balonlar taşıdı.

KTÖS ve engelli federasyonları yetkilileri Meclis önünde basın açıklaması yaptı.

1449141318.jpg

ELCİL: “AMAÇ ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARINI ARAMAK VE ONLARI GÖRÜNÜR KILMAK”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Meclis önünde yaptığı konuşmada, temel amaçlarının büyük zorluklar yaşayan engelli bireylerin haklarını aramak ve onları görünür kılmak olduğunu anlattı.

“Yıllardır bu etkinlikleri yapmamıza rağmen sorunları ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmıyor” diyen Elcil, hükümeti duyarsızlıkla suçladı.

Gerek yasal düzenlemeler, gerekse bütçe düzenlemeleriyle engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak önlemler alınmasını isteyen Elcil, bu gerçekleşene kadar çalışmaya devam edeceklerini anlattı.

YÜCETÜRK: “ENGELLİLER KONUSUNDA SINIFTA KALINDI”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk de, yıllardır engellilerin sorunlarının çözülmesi için yoğun ve özverili çalışmalar yapmalarına rağmen sıkıntıların çözülmediğini anlattı.

Devletin engelliler konusunda “sınıfta kaldığı” görüşünü dile getiren Yücetürk, sosyal ve ekonomik açıdan engellilerin refahı için gerekenlerin yapılmadığını kaydetti.

Yücetürk, özellikle eğitim, istihdam ve ulaşım konusunda sorunların çözülmesini istedi.

1449141321.jpg

ARI: “YAŞAM EVLERİ KONUSUNDA GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI”

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı, yaşam evleri konusunda gerekli adımların atılmasını istedi.

Yaşam evleriyle ilgili ihalenin sonuçlandığını ancak sonucun açıklanmadığını söyleyen Arı, bu konuda bilgi talep etti.

Yaptıkları çalışmalarla toplumda farkındalığı artırdıklarını ifade eden Arı, “Umarım siyasiler de durumun farkına varır ve yasalar uygulanmaya başlanır” diye konuştu.

1449141320.jpg

MAVİŞ: “ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER İÇİN EĞİTİM YASASI HAYATA GEÇİRİLMELİ”

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş ise “Özel Gereksinimli Bireyler için Eğitim Yasası”nın hayata geçirilmesini istedi.

“Özel eğitim alanında birçok sorunun üstesinden geleceğini düşündüğümüz bu yasa tasarısı maalesef Meclis’te belirli bir çoğunluğa sahip partilerin duyarsızlığı nedeniyle gündeme dahi getirilmemiştir” diyen Maviş, özel eğitimle ilgili devlet politikası yoksunluğu ve vizyonsuzluğuna tahammülleri kalmadığını dile getirdi.

SİYAH KURDELEYLE PROTESTO

Konuşmaların ardından yeniden söz alan KTÖS Genel Sekreteri Elcil, bütçeden Özel Eğitim Vakfı (ÖZEV) isimli özel eğitim kurumuna ciddi katkı yapılırken, devletin benzer kurumlarına katkı yapılmadığını savunarak bu durumu protesto için Meclis kapısına siyah kurdele bağladı.

1449141319.jpg