Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Filiz Besim Kıbrıs Türk Tabipler Odası Sosyal Etkinlikler ve Dışilişkiler Sekreteri Dr. Ayşe Zeki, ülkede son aylarda genç ve geç erişkinler arasında artış gösteren intihar olaylarıyla ilgili ortak açıklama yaparak ilgilileri uyardı.

Açıklamada, gençler ve genç erişkinler arasında Haziran-Temmuz aylarında intihar vakalarının sıklığında kayda değer bir artışın gözlendiğini belirtilerek, odanın bu konuda ilgilileri uyarma ihtiyacı duyduğu kaydedildi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA DÜŞEN SORUMLULUKLAR

“Gençlerimizin yaşamlarını ciddi anlamda tehdit eden bu durumun nasıl ele alınacağı; son aylarda gözlenen artış trendinin azaltılması ve sağlıklı nesiller yetiştirilebilmesi için toplumun tüm kesimlerine ne gibi görevler düştüğü konusunda bilimsel verileri paylaşmakta fayda görmekteyiz” denilen açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı,  Sağlık Bakanlığı ve Temel Sağlık Hizmetleri,  hekim, psikiyatrist ve psikolog, basın yayın, ebeveyn ve erişkinler ile gençlere yönelik sorumluluklar şöyle sıralandı:

“Sosyal baş etme, sorun çözme ve iletişim becerilerinin artırılmasına yönelik programların eğitim müfredatına acilen yerleştirilmesi, birçok psikolojik/psikiyatrik sorunun daha ortaya çıkmadan önlenmesine yardımcı olacaktır. Koruyucu hizmetler her zamanki gibi toplum yararına en ekonomik ve sağlıklı hizmetler olacaktır.

SAĞLIK BAKANLIĞI VE TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİNE DÜŞEN SORUMLULUKLAR

Çalışan sağlık personelini psikiyatrik hastalıkların belirtilerini tanıma ve riskleri değerlendirmeye yönelik eğitmek, hastaları doğru mercilere yönlendirilmesini sağlamak ve psikiyatrik hastalıklara karşı sağlık profesyonelleri içinde var olan “stigmatazasyonu (damgalayıcı yaklaşım) engellemek adına çalışmalarda bulunmak Halkı bilgilendirici görseller düzenlemek.

HEKİMLERE DÜŞEN SORUMLULUKLAR

Fiziksel/organik hastalıklara gösterilen özeni psikiyatrik hastalıklara karşı da göstermek, hastayı riske atacak acil psikiyatrik durumlarla ilgili bilgi sahibi olmak veya olmayı talep etmek.

PSİKİYATRİST VE PSİKOLOGLARA DÜŞEN SORUMLULUKLAR

Toplumda, psikiyatrik/psikolojik hastalıklara ve akıl sağlığı alanında çalışan profesyonellere karşı önemli önyargılar bulunmaktadır. Ayrıca akıl hastalıklarının irademizi kullanarak yenebileceğimiz ve tedavi veya yardım alınması gereken durumlar olmadığına dair önyargılar bulunmaktadır. Bu önyargılar her meslek grubundan kişiler arasında yaygınlıkla görülebilmektedir. İyi örgütlenip önyargıları yıkabilmek için güçlerin birleştirilmesi; akıl ve ruh sağlığı hizmetlerine pek önem verilmeyen ülkemizde, toplumun geleceğini planlamaya yönelik ciddi bir akıl sağlığı politikasının geliştirilmesine yönelik güç birliği yapılmasını sağlamak gerekmektedir

BASIN-YAYIN MENSUPLARINA DÜŞEN SORUMLULUKLAR

İntiharların diğer gençlere bulaşını önlemek adına ve kamu yararı için (tirajı yükseltmeme pahasına da olsa) intihar haberlerini manşetten vermeme, arka sayfalarda küçük puntolarla yayınlama, kişinin yaşamı, olayın geçtiği yer ve kullanılan yöntemle ilgili bilgi vermekten kaçınmak gerekmektedir. Bu kurallara özen gösterilerek yapılan haberlerin intihar olaylarının görülme sıklığını %80’lere kadar azaltıldığını bildiren araştırmalara literatürde rastlamak mümkündür.

EBEVEYNLERE VE ERİŞKİNLERE DÜŞEN SORUMLULUKLAR

Gençlerle fazla karşı karşıya gelmeden,  iyi bir etkileşim ve iletişim içerisinde olarak, küçük yaşlardan itibaren onlara uygun kural ve sınırlar belirleyerek ve içinde bulundukları gelişim evresi ve dönem özelliklerini iyi bilerek onlara destek olunmalı, dinlenildikleri ve anlaşıldıkları hissettirilebilmelidir.  Gençlerdeki davranış ve duygusal değişimleri yakından gözlemlemeli ve erken zamanda profesyonellerden yardım alabilmeleri için yönlendirilmelidir.

GENÇLERE DÜŞEN SORUMLULUKLAR

Arkadaşlık ilişkilerinin ön planda olduğu bu dönemde arkadaşlarımızda gözlenen duygusal ve davranışsal değişiklikleri fark etmek ve onları yardım alabilmek için yüreklendirmek. Yaşıtlarımızın duyguları ile dalga geçmemeye özen göstermek, birbirimize karşı empatik olabilme ve dinleme becerisini geliştirebilmek. Sosyal baş etme ve problem çözme becerisini artırabilmek için okulların rehberlik servisleri ile yakın ilişki içerisinde olmaktan çekinmemek. Psikiyatri ve psikoloji alanına karşı önyargılardan kendimizi sıyırmak.”