Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), uzun yıllardan beri konuşulan Türkiye’den su getirme projesinin gerçekleşmesini heyecan ve coşku ile karşılarken, bu suyun kullanılabilmesi için gereken dağıtımın nasıl olacağı konusunda sürmekte olan tartışmaları da endişe ile izlediklerini belirtti.

Ticaret Odası yaptığı açıklamada, yarı kurak bir adada su sıkıntısı çekerek yaşayan Kıbrıs Türk halkını bu su kaynağı ile buluşturmak, hükümetlerin ve belediyelerin başlıca sorumluluklarından biri olarak gündemde yer alması gerekirken, su fiyatının veya belediyelerin daha başka sorunlarının bu konuyla ilişkili olarak ele alınmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Belediyelerimizin mali sürdürülebilirliğinin büyük bir sorun oluşturmasına karşın; bu sorunu, su politikası ile çözmeye çalışmanın veya ilişkilendirmenin, halka adil olmayan bir yük yüklemek anlamını taşıdığını kaydeden Oda, su dağıtımı ile belediyelerin mali sorunlarının birbirinden tamamen ayrı konular olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Bu tartışmaların Kıbrıs Türk halkının, zamanında yapılmayan yatırımların bedelini bir şekilde ödediğini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Oda, su fiyatı tartışılırken, maliyet yüksekliğine neden olan en önemli iki kalemin kayıplar ve enerji fiyatları olduğunun da ortaya çıktığını belirtti.

Ticaret odası açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Su dağıtım altyapısını güncelleyecek ve kayıpları en aza indirecek yatırımlara devam edilmeli ve bu arada kentsel altyapıların da kamu özel işbirliği ile tamamlanması için gerekli çalışmalar süratle yapılmalıdır.

Ülkemizde enerji maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli çalışmaların daha fazla geciktirilmeden yapılması da bir zorunluluk ve en önemli kamusal görevdir.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, hükümet ve belediye yetkililerini bu konularda duyarlı olmaya; halkın temel gereksinimlerinin sağlanmasını politik tartışma konusu yapmamaya çağırır”.