Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Patates güvesi nedeni ile Mersin’den geri dönen 11 tır patatesin Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney Kıbrıs’a satıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtti.

Ticaret Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada Güneye yapılan satışla ilgili bilgiler verildi. Açıklamada şöyle denildi:

“KTTO, Tüzük kapsamında 17 Mart 2016 tarihinden sonra hiçbir sevkiyat belgesi düzenlememiştir. 1-12 Şubat ile 03-18 Mart 2016 tarihleri arasında iki ayrı ticaret misyonu düzenlenmiş, hatta son misyon süresi üreticilerin ticaret talebi ile bir hafta uzatılmış ve Avrupa Komisyonu Uzmanı bu tarihlerde tam zamanlı olarak ticaret için hazır bulunmuştur. Her iki misyon kapsamında toplamda 768 bin 95 kilo kayıt altına alınmış patatesin Güney’e satışı gerçekleşmiştir. Ancak Mersin’den geri dönen patatesler, Güney’e satışı gerçekleşmiş olan kayıtlı 768 bin 95 kilo patates arasında değildir.”

Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde işleyişin nasıl olması gerektiğine yönelik hatırlatmalara da yer verilen KTTO açıklamasında, “Tüzük kapsamında patatesin Güney Kıbrıs’a satışının yapılabilmesi için, Avrupa Komisyonu Bağımsız Uzmanı tarafından kayıt altına alınması, denetlenmesi ve ticaret esnasında Oda’dan alınacak sevkiyat belgesi yanında, Uzman tarafından sağlık sertifikasının düzenlenmesi gerekmektedir” denildi.

“TÜM PATATES KAYIT ALTINDA DEĞİL”

Yeşil Hat Tüzüğü(YHT) kapsamında satılacak patatesin, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde iki kez kayıt altına alınması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, KTTO’nun tüm çabalarına rağmen 2015 sonbahar ürünü için sadece 15 üreticinin kayıt yaptırdığı ifade edildi. Ayrıca, basına yansıyan tüm patatesin kayıt altında olduğu ve her üreticinin Güney Kıbrıs’a patates satabileceği bilgisininde doğru olmadığına vurgu yapılan Oda açıklamasında, YHT kapsamında ticaret yapmayı amaçlayan üreticilerin ilkbahar ve sonbahar ürünlerini KTTO’ya kayıt ettirmeleri gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada son olarak Avrupa Komisyonu uzmanının 4 Nisan 2016 tarihinde tekrardan Kuzey Kıbrıs’ta olacağı bilgisi verildi.