Bakanlar Kurulu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında, saat 11.30 sıralarında toplandı.

Bakanlar Kurulu öncesi basına açıklamaya yapan Yorgancıoğlu, toplantının gündemindeki maddelere değinerek, Başbakanlık önündeki eylemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“FİZİKİ PLANLA İLGİLİ SUNUM YAPILACAK”

Uzun yıllardır, ülkenin yeniden yapılandırılması adına konuşulan Ülkesel Fiziki Plan konusunda Bakanlar Kurulu’na sunuş yapılacağını belirten Yorgancıoğlu, değerlendirme yapıp, olduğu gibi kabul edileceğini veya değişiklik yapılması için öneride bulunulacağını ifade etti.

“TOPLU PAZARLIK ÇALIŞANLARIN HAKKI”

Başbakan Yorgancıoğlu, geçmişte toplu sözleşme ve pazarlık yapılarak elde edilen bazı hakların Ulusal Birlik Partisi (UBP) döneminde çıkarılan bir yasayla engellenmiş olması konusunu da ele alacaklarını kaydetti.

Toplu pazarlığın çalışanların hakkı olduğunu düşündüklerini söyleyen Yorgancıoğlu, yasanın yeniden değerlendirileceğini vurguladı. 

Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Riskleri Önleme Vakfı arasında imzalanan Kadın Sığınma Evi’ne ilişkin protokolü onaylayacağını vurguladı.

“ASGARİ ÜCRET BİN 675 TL OLARAK BELİRLENDİ”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında asgari ücretin belirlendiğini kaydeden Yorgancıoğlu, 1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak asgari ücretin bin 675 TL olacağını belirtti. Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bunu onaylayacağını kaydetti.

Yorgancıoğlu, bundan sonraki prosedürle ilgili bilgi vererek, itiraz süresine kadar bekleneceğini belirterek, itiraz olması halinde asgari ücretin yeniden değerlendirileceğini, itiraz olmaması halinde ise resmen yürürlüğe gireceğini söyledi.

“GÖRÜŞMEDEN KAÇMADIM”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, aynı saatlerde Başbakanlık önünde yapılan eyleme de değinerek, talep edilen herhangi bir görüşmeden kaçmadığını belirtti.

Yorgancıoğlu, eylemcilerin geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyet Meclisi’nde görüşme talep ettiklerini,  odasında onları beklediğini ancak gelmediklerini, aynı durumun geçtiğimiz günlerde yine tekrarlandığını belirtti.

Yorgancıoğlu, şöyle konuştu:

“Bizden dün itibariyle görüşme talep ettiler, görüşme bir koşulla talep edildi. ‘Bize 15.30’a kadar randevu verirseniz, verirsiniz, vermezseniz eylem yaparız’ dendi. Niyet görüşmekse bunun koşulu olmaz. Ben dün 14.30’da televizyonda konuktum. Daha sonra Avrupa Birliği’ne mensup ülkelerin gazetecileri ile görüşmem vardı. Görüşmelerim tamamlandığında, yani saat 15.30 gibi basından sorumlu müdürüm onları arayarak, Salı günü için randevu verdi. İki dakikalık gecikmeyi, eylem gerekçesi yapıyorlar”

Bu anlayışın kabul edilebilir bir anlayış olmadığını söyleyen Yorgancıoğlu, “Sorunları çözmek niyetinde olan insanların yapması gereken bir davranış biçimi değildir” diye konuştu.

Yorgancıoğlu, Salı gün için randevu talebinin geçerli olduğunu belirtti. 

Herkesin eleştiri hakkı bulunduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, ayrıntıda küçük gerekçelerle eylem yapmanın anlamı olmadığını söyledi.

“UYUŞTURUCU KOMİTESİ 18 KASIM’DA TOPLANTI YAPACAK”

Uyuşturucuyla ilgili Başbakanlığa bağlı bir komisyon kurulduğunu anımsatan Yorgancıoğlu, Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun ilk toplantısını 18 Kasım Salı günü yapacağını belirtti.

Yorgancıoğlu, tüzükle belirlenen üyeler yanında, konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin de görüşlerine başvurulacağını kaydetti.

“MANASTIRIN RESTORASYON GİRİŞMİNİ TAKDİRLE KARŞILIYORUM”

Dipkarpaz’da Apostolos Andreas Manastırı’nın restore edilmesi adına iki toplumlu bir çalışma yürütüldüğünü anımsatan Yorgancıoğlu, çalışmayı “örnek bir çalışma olarak” niteledi.

Yorgancıoğlu, “Görüşmelerin kesilmesine neden olan tavırların yaşandığı bugünlerde iki kesimin Kültürel Miras Komitesi temsilcilerinin bu girişimlerini takdirle karşılıyorum. Bu anlayışın toplumun bütün kesimlerinde hakim olmasını diliyorum” dedi.