Rana Sarro

İskele Belediyesi’ne bağlı Aygün Köyü’nde bulunan ve vakıfların koruması altında olması gereken kilisenin durumu başta Kıbrıs’ın kuzeyini ziyarete gelen Kıbrıslı Rumların olmak üzere bir çok kişinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Aygün Köyü’nde kilisenin yanı sıra şu an Aygün Gençlik ve Spor Kulübü’nün kullanımında olan tarihi bina da harap durumda.

Tarhili ve kültürel bir değere sahip olan kilisenin yıkılmaya terk edildiği gözlemlenirken, geçen her dakika tamirat yapılmaması nedeni ile büyük bir tahribata neden oluyor. Kilise güvercin ve yılanlara ev sahipliği yaparken, başıboş bina uygunsuz işlere de mekan olmuş duruma.

KULÜP BİNASI YIKILIYOR

Tarihi bir başka yapı olan ve Aygün Gençlik ve Spor Kulübü olarak kullanılan binanın durumu da içler acısı. Binanın yıkık dökük olduğu, tavanının akıttığı dikkat çekerken tuvaletlerin de pislik içinde olması bu bölgede yaşayanların tepkisini çekiyor. Vatandaşlar bu tarihi binaların acilen restorasyona ihtiyacı olduğuna dikkat vurgu yaparken yetkililerin benzer durumdaki bu binaları acilen tamir edilip topluma kazandırılmasının gerekliliğine vurgu yapıyor.

MUHTAR DETAY’A KONUŞTU

Köyün bu tarihi binaları ile ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Aygün Köyü Muhtarı Süleyman Altınkaynak, köylerindeki kilise ile spor kulübünün yıkılmak üzere olduğuna dikkat çekti.

MUHTAR ALTINKAYNAK: “KİLİSE YIKILMAK ÜZERE, KULÜP HARABE”

Muhtar Altınkaynak, spor kulübünün kiremitlerinin kırık dökük olduğunu, tavanının akıttığını ve binanın ön cephesinin sıvanmaya ihtiyacı olduğunu belirtirken, kilisenin ise yıkılmak üzere olduğunu kaydetti. Muhtar Altınkaynak, yıkılmak üzere olan kilisenin yan tarafının çocuk parkı olduğunu ve bunun tehlike arz ettiğini de söyledi.

“VAKIFLARIN MALINI BELEDİYE TADİL EDİYOR”

Altınkaynak, “Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu yetkilileri ile görüştüm. Müfettişleri gelip Kilise’nin durumuna bakacaklar. Spor Kulübü de Vakıf malıdır. Ancak İskele Belediyesi, tadilatına başlama sözünü verdi.  İskele Belediyesi tarafından, köyümüze kulübün çevresinin düzenleneceği, ön cephesinin sıvanacağı, kırık dökük kiremitlerin de değiştirileceği sözü verildi” dedi.

kiliseee-1.jpg

kiliseee-2.jpg

kilise2.jpg

kilise3.jpg